VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Koopjesjagers en kralenrijgers op het Damrak

Met de verkoop van bedrijven als Ziggo enDouwe Egberts aan buitenlandse partijen lijkt de uitverkoop van de BV Nederland door te gaan. Maar er zijn genoeg Nederlandse bedrijven die juist in het buitenland overnames doen, ook op de beurs.

Volgens de Utrechtse econoom Dirk Gerritsen klopt het beeld dat Nederland wordt leeggekocht zelfs helemaal niet.

Hij constateerde onlangs dat Nederlandse bedrijven de afgelopen 25 jaar meer overnames hebben gedaan in het buitenland dan andersom.

Veel van deze transacties blijven onder de radar omdat de overnemende partij niet-beursgenoteerd is. Toch zijn er ook genoeg ondernemingen met een beursnotering die overnames doen in het buitenland.

Grote jongens als DSM en Unilever halen daarmee regelmatig het nieuws. Maar welke andere bedrijven hebben het afgelopen jaar over de grens gewinkeld?

Een aantal opvallende koopjesjagers en kralenrijgers van het Damrak op een rij.

KENDRION
Topman Piet Veenema van Kendrion liet in 2008 al weten dat hij de crisis zag als kans om zijn slag te slaan.

Veenema heeft de daad bij het woord gevoegd. In 2011 kocht Kendrion het Amerikaanse FAS Controls. Vorig jaar vergrootte Kendrion zijn omzet met circa een derde via de overname van de Duitse branchegenoot Kuhnke.

AALBERTS
Industrieel concern Aalberts staat al jaren bekend als kralenrijger. In 2013 werden bedrijven uit Duitsland en Slowakije toegevoegd.

De laatste aanwinst aan de ketting van Aalberts is een Noord-Amerikaans bedrijf dat componenten maakt die gebruik worden in klimaatbeheersingssystemen. Deze drie overnames zijn samen goed voor enkele tientallen miljoenen euro's extra omzet.

ARCADIS
Branchegenoten Grontmij en Imtech kwamen in de knoei door hun expansiedrift en hebben hun overname-activiteiten stil moeten zetten. Maar bij Arcadis draait de overnamemachine door.

Aan de lange lijst gekochte bedrijven werden in 2013 een Canadees en een Chileens adviesbureau toegevoegd. Onlangs breidde Arcadis zijn activiteiten in Azië uit met de overname van een projectmanagementbureau. Door deze overnames groeide het personeelsbestand met circa 500 man.

FUGRO
Fugro kwam vorig jaar negatief in het nieuws door gerommel in de top en gedoe rond de verkoop van een groot onderdeel. Desondanks heeft de bodemonderzoeker zelf ook gewinkeld over de grens.

Het bedrijf kocht in 2013 een in Abu Dhabi gevestigde dienstverlener aan de olie- en gasindustrie en een Australisch ingenieursbureau.

Dit jaar kwam daar nog een kleine Australische overname bij. Deze drie overnames leveren samen ongeveer 50 miljoen euro extra jaaromzet op.

WOLTERS KLUWER
Als er een bedrijf is dat op overnamepad is, dan is het wel Wolters Kluwer. Het uitgeefconcern deed vorig jaar in totaal zes overnames. Prooien varieerden van grote Braziliaanse boekhoudsoftwareleveranciers (250 werknemers) tot een Amerikaanse leverancier van online softwarediensten.

Dit jaar staat de teller alweer op twee. Vorige maand maakte Wolters Kluwer bekend voor 180 miljoen dollar de aandelen in het Amerikaanse Third Coast Holdings die het nog niet in handen had te kopen.