VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Vier redenen waarom Amsterdam wel meetelt als financieel centrum

Op een lijst van de beste financiele centra in de wereld staat Amsterdam op de 46ste plaats. Een belabberde notering. Toch telt de stad wel degelijk nog mee in de mondiale financiele wereld.

Dit weekend werd bekend dat New York als financieel centrum Londen, de traditionele nummer één, voorbij is.
Dat meent tenminste het Qatarese advieskantoor Z/Yen Group, dat de lijst heeft samengesteld.  Overige topposities zijn vrij voorspelbaar: Hongkong staat op drie, gevolgd door Singpore en Zurich.

Verrassend wordt het lager op de lijst. Parijs staat bijvoorbeeld pas op plaats 36, na Tel Aviv, Busan (Zuid-Korea) en, nota bene, Buenos Aires. Amsterdam staat nog een stuk lager.

Het is echter twijfelachtig of deze notering echt recht doet aan de bankiers, verzekeraars, vermogensbeheerders en het leger aan advocaten dat eromheen hangt aan de zuidas.

Vier redenen waarom Amsterdam wel een financieel centrum van formaat is.

Nummer 46 is wel een wereldwijd centrum
...
Volgens Z/Yen zijn er 83 financiële centra in de wereld. Het advieskantoor heeft deze ook ingedeeld in categorieën. Opvallend genoeg zitten Amsterdam en Parijs wel in de categorie ‘global leaders'. Amsterdam is volgens het adviesbureau het 10e wereldwijde centrum van de wereld.

...de financiële sector is breed..
Deze indeling is waarschijnlijk te danken aan het internationale karakter en de brede scope van de activiteiten in Amsterdam. Naast een grote bancaire sector (ABN, ING), zitten er ook grote verzekeraars, vermogensbeheerders (pensioenfondsen) en kleine bedrijven die vernieuwend zijn in de effectenhandel (Binckbank en concurrenten).

...en innovatief...
Nederlandse banken en hun klanten bevinden zich vaak in de voorhoede als het gaat om ontwikkeling en uitrol van nieuwe technologie. Denk aan internetbankieren en betalen met de mobiele telefoon.

ING kreeg  vorige week een storm van kritiek te verwerken met het plan klantgegevens te gaan verkopen aan andere partijen. Dat iedereen, tot aan de Europese Commissie aan toe, zich opwindt laat zien dat de bank zich op onontgonnen terrein begeeft.

....buitenlandse bedrijven komen naar Amsterdamse beurs...

Als het Chinese Alibaba een beursnotering krijgt in New York is dat groot nieuws dat wijst op de kracht van Wall Street.

Besluit het Franse Gemalto zijn eerste notering in Amsterdam te vestigen, is de reactie dat de Amsterdamse beurs zijn Nederlandse karakter verliest. Dat Amsterdam nog steeds een populaire bestemming is voor buitenlandse bedrijven is jammer voor de belegger die Hollandse aandelen wil, maar is een teken dat Amsterdam nog meetelt.

De Nederlandse banken zijn flink gekrompen en de beurs ziet jaar op jaar meer bedrijven gaan dan komen.

Amsterdam kan zich als financieel centrum niet meten met de grote jongens, maar een financiële dwerg, minder belangrijk dan de hoofdstad van economisch zorgenkind Argentinie, is het ook weer niet.

Wellicht dat de stad in de volgende lijst van Z/Yen weer een paar plaatsjes zal stijgen.