VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Hoe Ahold aandelen laat verdwijnen

Ahold geeft via een omgekeerde splitsing en een cashbetaling ongeveer één miljard euro terug aan beleggers. Hoe werkt deze creatieve constructie?

Aan cash geen gebrek bij supermarktconcern Ahold.

In 2013 vloeide ieder kwartaal netto zo'n 250 miljoen euro de kas in van Ahold.

Daar bleef het niet bij. Het supermarktenbedrijf met hoofdkantoor in Zaandam verkocht ook haar aandeel in het Zweedse supermarktbedrijf ICA voor 2,5 miljard euro.

Het leverde alles bij elkaar een stevige cashpositie op van 2,5 miljard euro aan het einde van 2013.

Het is hard werken voor Ahold om rendement te halen uit deze berg geld. Bij gebrek aan bestemmingen sluist het concern geld terug naar beleggers. Zo verhoogde Ahold het dividend over vorig jaar naar 47 cent (2012: 44 cent).

Ook trakteerde het bedrijf beleggers op een aandeleninkoop voor een kleine 800 miljoen euro in 2013.

Dit jaar moet daar nog eens 1,2 miljard euro bijkomen om de doelstelling van 2 miljard euro voor 2014 te kunnen realiseren.

Onorthodox
Maar topman Dick Boer ziet ruimte om nog meer cash terug te geven aan beleggers. Boer wil nog eens 1 miljard euro uitkeren via een omgekeerde aandelensplitsing gevolgd door een cashuitkering.

De constructie heeft trekjes van de ouderwetse aandeleninkoop. Maar bij een normaal inkoopprogramma - zoals het programma van 2 miljard euro dat nu nog loopt - koopt de onderneming alleen stukken van beleggers die hier vanaf willen.

Vervolgens vernietigt het bedrijf deze aandelen, waardoor beleggers - de zittenblijvers dus - toekomstige winsten over minder aandelen hoeven te verdelen.

Bij deze nieuwe creatieve constructie "dwingt" Ahold alle beleggers om een klein deel van hun stukken te laten verdwijnen via een zogeheten omgekeerde aandelensplitsing. Voor elke 13 aandelen Ahold die een belegger voorbeurs op 28 maart in bezit heeft, krijgt het 12 nieuwe aandelen terug.

Tot nu toe is dit een puur cosmetische constructie. Aangezien ook het totale aandelenkapitaal met 7,7 procent (1/13) krimpt, blijft iedere belegger in relatieve zin aanspraak maken op dezelfde winsten van het bedrijf.

Maar doordat Ahold 1,14 euro per nieuw aandeel uitkeert, verdwijnt er toch cash (ongeveer de waarde van het "verloren" aandeel) in de zakken van alle aandeelhouders.

In theorie is de constructie "neutraal": de beleggingswaarde voor en na de transactie is identiek. Een belegger krijgt alleen meer cash op zijn rekening.

Rekenvoorbeeld
Stel een belegger heeft 1000 aandelen die bij elkaar tegen 13,60 euro exact 13.600 euro waard zijn (slotkoers van woensdag).

Na de omgekeerde splitsing heeft deze belegger exact 923,08 nieuwe aandelen, twaalf-dertiende van 1000.

Maar aangezien het aandelenkapitaal voor iedereen krimpt, stijgt de waarde van een nieuw aandeel tot 14,73 euro (13/12x 13.60 euro). Na de uitkering van 1,14 euro daalt de nieuwe theoretische waarde per aandeel echter weer tot 13,593 (14,73 euro minus 1,14 euro).

Hoe ziet de portefeuille van deze belegger er dan na te transactie uit?
Het eerste deel van de portefeuille is opgebouwd uit 923,08 nieuwe aandelen die 13,593 euro waard zijn (totaal: 12.547,69 euro). Maar de belegger krijgt ook nog voor ieder nieuw aandeel 1,14 euro uitgekeerd wat neerkomt op een cashbedrag van 1052,308 euro.

De som van deze bedragen is exact gelijk aan de 13.600 euro, de waarde van de aandelen voor aanvang van de transactie.

Fracties
Aangezien niet iedere belegger een aantal aandelen Ahold heeft dat deelbaar is door dertien, zullen eventuele fracties - het aantal overgebleven aandelen dat geen veelvoud is van 13 - in cash worden uitgekeerd.

De omgekeerde splitsing zal plaatsvinden op 27 maart en beleggers zullen het cashbedrag van 1,14 euro per nieuw aandeel bijgeschreven krijgen op 3 april.




Gerelateerde artikelen