VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Wat beleggers leerden van de kennismaking met Fed-president Yellen

De nieuwe president van de Fed heeft haar eerste persconferentie achter de rug. Wat zijn beleggers nu wijzer geworden over Janet Yellen, de eerste vrouw aan het roer van de Amerikaanse centrale bank?

De Fed maakte bekend het opkoopprogramma voor obligaties met tien miljard dollar per maand terug te schroeven.

Dit was conform verwachting.

Daarnaast bleek uit de persconferentie dat de rente mogelijk in het voorjaar van 2015, iets eerder dan verwacht, al gaat stijgen.

Het resultaat: in eerste instantie dalende aandelenkoersen over de hele wereld.

Die reactie is enigszins overtrokken aangezien er in de kern niet zoveel is veranderd aan het beleid van de Fed. Uit de persconferentie zijn echter wel wat lessen te trekken over Janet Yellen zelf.

Vijf hiervan op een rij.

1. Onder Yellen komen er geen richtcijfers

Binnen de Fed is de laatste jaren veel gediscussieerd over de vraag of er regels moeten komen voor inflatie en werkloosheid die het beleid bepalen.

Een voorbeeld van zo'n regel die onlangs is ingesteld, is dat de Fed-bankiers de rente zouden verhogen op het moment dat de werkloosheid is gezakt tot onder de 6,5 procent.

Dit beeld klopte sowieso niet. Een verhoging zou pas volgen als er sprake zou zijn van oplopende inflatie. Desondanks is deze regel nu overboord gezet en vervangen door wat over financiële ontwikkelingen.

2. De Fed keert een beetje terug naar het Greenspan-tijdperk

Alan Greenspan, Fed-president van 1987 tot 2006, was een tegenstander van harde doelstellingen. Hij was ook gekant tegen inflatiedoelen en volgens veel Fed-volgers gold de Greenspan-standaard. Dat wil zeggen dat de centrale bank deed wat Greenspan vond.

Of Yellen zich gaat ontwikkelen tot een nieuwe Greenspan, zal moeten blijken. Ze maakte wel duidelijk dat zij eindverantwoordelijk is voor het beleid. "The buck stops with me", parafraseerde ze president Harry Truman.

3. Yellen ziet een economie die nog steeds zwaar gehavend is

Vanuit Europa gezien presteert de Amerikaanse economie goed. Deze zomer gaat de economie zijn zesde jaar van onafgebroken groei in. In de VS wordt daar anders tegenaan gekeken.

Daar is de teneur dat de economie al jaren kwakkelt en niet goed is hersteld van de financiële crisis. Yellen denkt er ook zo over. Ze zei woensdag dat het herstel teleurstellend is geweest en de crisis een grote tol heeft geëist van Amerikanen.

4. Werkloosheid en loonstijging staan hoog op de agenda...

Wat Yellen vooral zorgen baart is de zwakke arbeidsmarkt. Ze noemde het tempo waarin bedrijven werknemers aannemen extreem zwak en de groei van de lonen erg laag.

In november tijdens een hoorzitting voor haar benoeming zei ze ook al te hopen dat de centrale bank met zijn beleid een bijdrage zou kunnen leveren aan inkomensgroei van alle Amerikanen.

Door de speculatie over een renteverhoging ontstond woensdag het beeld dat de Fed onder Yellen een minder soepel monetair beleid gaat voeren. Dat is echter moeilijk te rijmen met haar opvattingen over de economie en arbeidsmarkt.

5. ...het stabiliseren van het financiële systeem ook

Yellen zei woensdag ook dat het beëindigen van de situatie dat er banken zijn die zo groot zijn dat ze niet mogen omvallen voor haar grote prioriteit heeft. In november had ze ook al duidelijk gemaakt dat ze hieraan wil werken.