VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beleggen kan steeds goedkoper

Zelf beleggen via internet is afgelopen jaar weer goedkoper geworden. Het risico van beleggen bij goedkope aanbieders is niet veel groter dan bij de dure.

Dat blijkt uit onderzoek dat beleggersvereniging VEB jaarlijks doet naar kosten van zelf beleggen via internet.

Met tarieven wordt hier bedoeld de kosten om een beleggingstransactie te doen en eventuele vaste kosten - zeg maar abonnementskosten - die een klant aan zijn bank of broker moet betalen.

Andere kosten, zoals een beheervergoeding voor het aanhouden van beleggingsfondsen, komen daar nog eens bij. Hoge kosten kunnen flinke invloed hebben op het rendement dat beleggers kunnen behalen.

De markt voor beleggen via internet is afgelopen tijd flink opgeschud. Daarvoor is in de eerste plaats nieuwkomer DeGiro verantwoordelijk.De broker opende in september zijn platform voor particuliere beleggers en lanceerde meteen een aantal fors lagere tarieven dan de concurrentie.

Voorlopig heeft alleen ING Bank op de komst van DeGiro gereageerd door haar tarieven fors naar beneden te brengen. Maar ook ING kan niet tippen aan de nieuwkomer, hoewel de bank in enkele gevallen wel in de buurt komt of nagenoeg even voordelig is geworden.

Het gaat dan alleen om de transactiekosten. Het aanhouden van een beleggingsrekening is bij ING aanzienlijk duurder dan bij DeGiro.

Verschillen nemen toe
Ons onderzoek naar de kosten van beleggen via internet wijst bovendien uit dat beleggers steeds goedkoper kunnen handelen maar ook dat de verschillen tussen goedkope en dure aanbieders groter worden.

Veel aanbieders met wat hogere tarieven bepleiten dat ze voldoende extra's bieden voor hun geld.

Dan kan het gaan om gratis koersinformatie, een gebruiksvriendelijk handelsplatform, uitgebreide klantenservice, een breed assortiment of extra tools om te helpen bij beleggen.

Die extra service vraagt om extra investeringen en extra personeel en leidt dus tot hogere kosten.

Het risico van beleggen bij goedkope aanbieders is niet veel groter dan bij de dure.Welke aanbieder het goedkoopste is verschilt per situatie. Over een aantal standaardsituaties hebben wij de voordelige keuzes bepaald.


 DE GOEDKOOPSTE AANBIEDER VOOR VERSCHILLENDE SOORTEN BELEGGINGEN

* op basis van gemiddelde van orders tussen 1.000 en 10.000 euro
** op basis gemiddelde van orders tussen 30.000 en 100.000 euro
*** bij opties betreft het orders tot 10 respectievelijk 50 contracten
****peildatum: 1 maart 2014

LEES OOK:

over advies en beheer

{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}