VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ook signalen uit Chinese bedrijfsleven dat economie wankelt

Uit de Chinese macrocijfers blijkt dat de Chinese economie wankelt. Wie goed tussen de regels van Chinese bedrijfscijfers leest, ziet signalen die daar ook op wijzen.

Het is niet eenvoudig om goed in kaart te krijgen hoe Chinese bedrijven ervoor staan. Decennia van spectaculaire economische groei hebben nog niet geleid tot een sterke toename in de transparantie.

Desondanks is het mogelijk uit de informatie die bedrijven wel publiceren een idee te krijgen hoe de Chinese economie er op microniveau voorstaat.

Een voorbeeld is China Mobile. De grootste telecomaanbieder van China maakte vrijdag bekend dat nettowinst vorig jaar voor het eerst sinds 1999 is afgenomen. Het grootste probleem waar het bedrijf mee worstelt zal westerse telecomvolgers bekend in de oren klinken: de opkomst van gratis berichtdiensten.

Opvallend is dat de aanbieder van de grootste gratis berichtendienst WeChat zelf ook een lastig laatste kwartaal van 2013 had. De winstgroei was de laagste in twee jaar tijd doordat het bedrijf de marketinguitgaven flink moest opschroeven om klanten binnen te halen.

Een ander veelzeggend detail dat China Mobile vrijdag naar buiten bracht is dat de verkoop van iPhones sterk achterblijft bij de verwachtingen. Sinds eind vorig jaar hebben Apple en China Mobile een deal en het is de bedoeling dat dit jaar enkele tientallen miljoenen iPhones worden afgezet.

De teller staat na ruim twee maanden op ongeveer 1 miljoen. Chinezen hebben goede goedkope alternatieven voor de iPhone, dus Apple heeft geen makkelijke uitgangspositie. Toch is het tekenend dat de iPhone-verkopen moeilijk van de grond komen.

Olie
Uit de oliesector komen ook signalen dat de groei in China stagneert. PetroChina meldde vrijdag een winststijging van 12 procent. Deze was echter te danken aan de groei van olie- en gasproductie in het buitenland.

Het binnenlandse onderdeel ‘marketing' deed het minder goed. Deze tak heeft ruim 20.000 tankstations verspreid over China en is daarmee de grootste brandstoffenverkoper van het land. De afzet steeg in 2013 echter met een povere 1,7 procent. Deze toename ging ook nog eens gepaard met een groei van het marktaandeel.

In 2012 was de brandstofafzet ook al amper toegenomen. PetroChina rept zelf al ruim twee jaar van een zwakke vraag in China.

Auto's
Ondertussen melden de Chinese autofabrikanten juist sterke groeicijfers. In de afgelopen twee jaar zijn de autoverkopen met 18 procent gegroeid. Grote vraag is hoe een stabiele verkoop van brandstoffen te rijmen is met een sterk groeiende autoverkoop?

Het grootste telecombedrijf van het land ziet zijn winst teruglopen, terwijl zijn online uitdager een flinke inspanning moet doen om meer gebruikers aan zich te binden. Tegenvallende iPhone-verkopen. Amper groei van de vraag naar brandstof. Dit zijn geen ontwikkelingen die horen bij een economie die met 7,5 procent groeit.