VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Geneba moet Homburg Invest eindelijk doen vergeten

De reïncarnatie van het failliet gegane vastgoedfonds Homburg Invest heet Geneba. Een uitvloeisel van een jarenlang gevecht van gedupeerde crediteuren. Een complete breuk met het verleden is het nieuwe bedrijf nog niet.

Homburg Invest verdween op 13 maart 2013 van de Nederlandse beurs, nadat het al sinds september 2011 in surseance verkeerde.

Door omvangrijke schulden en noodzakelijke afwaarderingen op de vastgoedportefeuille schoot het eigen vermogen diep in het rood en viel er voor de aandeelhouders geen eer meer te behalen.

Houders van schuldtitels, de zogeheten Homburg Bonds, hebben enkele jaren strijd gevoerd nog iets van hun inleg van in totaal 440 miljoen euro terug te krijgen. Aan deze strijd nu bijna een einde gekomen.

Compromis
Homburg Invest lanceerde pas anderhalf jaar na de eerste verleende surseance-periode in februari vorig jaar een terugbetalingsvoorstel.

Aan bondhouders zou een deel in cash en een aandeel in een nieuw te starten vastgoedfonds worden uitgekeerd. Ook investeerder Catalyst Group deed een bod op de Homburg Bonds.

Uiteindelijk hebben de bondhouders ingestemd met een soort compromis waarbij zij konden opteren voor een gedeeltelijke cash uitkering en een participatie in een nieuw vastgoedfonds dan wel voor een cash-out optie van Catalyst.

Afhankelijk van de schuldtitel en gekozen voorstel kunnen de bondhouders daarmee circa de helft tot een derde van hun inleg tegemoet kunnen zien.

5.800 van de ruim 9.000 bondhouders kozen voor de cash/aandelen-combinatie.
Catalyst heeft een belang van 45 procent gekregen in de doorstart van de flink gesaneerde vastgoedportefeuille en heeft een commissaris mogen benoemen.

Bijna afgerond
De afwikkeling is nu bijna afgerond. Volgens de regels van de zogeheten Canadese beschermingsregels tegen crediteuren, de ‘Companies Creditors Arangement Act' (CCAA) is het uiteindelijke goedgekeurde herstructureringsplan succesvol geïmplementeerd.

Onderdeel hiervan is dat de kern-activa van Homburg Invest zijn overgedragen naar de ‘closed-end' vastgoedmaatschappij Geneba Properties.

In de tweede week van maart 2014 heeft Geneba de noodzakelijke vergunning van de Autoriteit Financiële Markten gekregen, waarmee een deel van het vastgoed van Richard Homburg vorm weer publiekelijk verhandelbaar kan worden.

Wat is Geneba?
Geneba heeft de gezonde delen van de teloor gegane vastgoedportefeuille van Homburg Invest overgenomen.
Het gaat om een portfolio met een getaxeerde waarde van 584 miljoen euro - ongeveer een kwart van de oude-Homburg panden waarbij het zwaartepunt in Duitsland ligt (71procent).

Overig vastgoed staat in Nederland (6 procent) en de Baltische staten (23 procent). Het gaat om kantoren en logistiek vastgoed. Geen winkelvastgoed dus.

In een interview met De Telegraaf tempert de nieuwe Duitse topman Wulf Meinel meteen de verwachtingen voor de participanten die als oud-bondhouder van Homburg Geneba-aandeelhouder zijn geworden.

Balans versterken
Meinel, oud-directeur van de vastgoedpoot van Carlyle Group en niet-geheel toevallig opgeleid tot jurist, benadrukt dat Geneba vooral werk zal maken van het versterken van de balanspositie.

De huidige zogeheten ‘loan-to-value' bedraagt 70 procent en dat moet in drie jaar terug naar 60 procent.
Daarmee is de schuldenlast van het nieuwe vastgoedfonds hoger dan dat van de meeste beursgenoteerde vastgoedfondsen.

Zij hebben, na harde lessen uit het verleden, hun loan-to-value verder verlaagd tot 40-50 procent.
Geneba blijft een duidelijk nasleep van het Homburg-drama in zich houden. Homburg Invest werkte met een leverage van rond de 80 procent en ging koppie onder.

Verder verloop
De komende twee weken zullen de certificaten van aandelen Geneba aan de portefeuilles van de rechthebbenden worden toegevoegd via het NPEX-platform.

Conform de ingediende plannen zal handel in de stukken de eerste negentig dagen nog niet mogelijk zijn. Houders van bepaalde bonds met hypothecaire zekerheid op niet-kernpanden kunnen mogelijk afhankelijk van de opbrengst nog wat contanten tegemoet zien.

Al met al lijkt daarmee het slotstuk van het debacle Homburg geschreven. Richard Homburg kon aandeelhouder noch schuldeiser de beloofde zekerheid bieden.

Voor Jan Schöningh, de opvolger van de door de AFM afgezette Richard Homburg, zit het werk er bijna op. Hij laat weten op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging.

LEES MEER:

7 februari 2013

19 december 2012

29 november 2012

24 november 2011

31 oktober 2011

 6 oktober 2011