VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

29 maart 2014

Afscheid van bestuurders kost bedrijven miljoenen

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Bestuurswisselingen kosten beursfondsen miljoenen aan vertrekvergoedingen. Via creatieve constructies worden exitvergoedingen regelmatig opgepompt tot meer dan één jaarsalaris.

Het gros van de beursfondsen heeft inmiddels zijn jaarverslag gepubliceerd.

Naast de reguliere beloning van bestuurders wordt daarmee ook duidelijke hoeveel bedrijven aan gouden handdrukken hebben betaald aan ontslagen bestuurders.

Opnieuw blijkt dat de ontslagvergoedingen van bestuurders flink in de papieren lopen.

Neem uitzendconcern USG, bekend van merken als Start, Unique en Secretary Plus. Dat zette een half jaar geleden ineens drie van de vijf bestuurders aan de deur.

‘De besturingsstructuur kan eenvoudiger', liet topman Rob Zandbergen toen optekenen. Anderhalf jaar eerder, in mei 2012, besloot het Almeerse concern het bestuur nog uit te breiden tot vijf personen.

Gevolg van de hang naar eenvoud was een vergoeding aan de ontslagen bestuurders. Kosten: ruim 2,8 miljoen euro ofwel tien procent van het bedrijfsresultaat over 2013.

Operationeel directeur Hubert Vanhoe kreeg een ontslagvergoeding van 615 duizend euro, zo blijkt uit het USG-jaarverslag. Zijn jaarsalaris was 350 duizend euro.

De twee andere gesneuvelde bestuurders kregen respectievelijk 1,23 miljoen euro (2,5 keer basissalaris) en één miljoen euro (bij een jaarwedde van 325 duizend euro). Zij maakten allebei sinds december 2010 deel uit van het USG-bestuur.

Trucjes
USG wijkt hiermee af van  de Nederlandse regels voor goed ondernemingsbestuur.

Die schrijven een ontslagvergoeding voor van in beginsel eenmaal het jaarsalaris. In uitzonderingsgevallen, bijvoorbeeld als een bestuurder in zijn eerste benoemingstermijn wordt geslachtofferd, mag dat twee jaarsalarissen zijn.

Voor de uitzendgroep is dat maximum echter de ondergrens. Door trucjes vallen de afkoopsommen telkens hoger uit dan het basisprincipe.

USG betaalde voor de opzegtermijn (van drie of zes maanden) en ook uitbetaalde pensioenbijdragen maakten dat de vergoedingen uiteindelijk hoger uitvielen dan een jaarsalaris.

Iedere bestuurder die het concern verliet, kreeg een opstappremie. Voor zes gewezen bestuurders was USG in korte tijd 7,3 miljoen euro aan ontslagvergoedingen kwijt, zo blijkt uit berekeningen van de VEB op basis van de jaarrapporten.

Niet verlengen, wel uitkeren

Maar ook als een aflopend contract niet verlengd wordt, kan de betrokken bestuurder schadeloos worden gesteld.

Friedrich Schneider krijgt na acht jaar geen nieuwe bestuurstermijn bij ingenieursbureau Arcadis en zwaait af. De Duitser krijgt een jaarsalaris van 400 duizend euro mee.

Ballast Nedam
Bouwbedrijf Ballast Nedam wil nog niet kwijt wat het opstappen van topman Theo Bruijninckx gaat kosten.

Commissarissen hebben Bruijninckx zijn congé gegeven, na een dienstverband van 24 jaar waarvan elf als bestuurder. Een vertrekpremie is dus aannemelijk.

Zeker is dat die premie hoger zal uitvallen dan zijn basissalaris van 496 duizend euro. Volgens het derde bouwbedrijf van Nederland is op Bruijninckx nog een oude regeling van toepassing omdat hij is benoemd voordat de Nederlandse governancecode in 2004 van kracht werd.

Voor Bruijninckx geldt een vergoeding van anderhalf maal het vaste jaarsalaris. Daar zal ook nog een opzegtermijn van zes maanden bijkomen. In totaal één miljoen euro.

Ballast Nedam kampt ondertussen met een zwakke balans, gaf in korte tijd drie winstwaarschuwingen en zit in moeilijke sector. Om de balans te repareren, lanceert het bedrijf binnenkort een claimemissie van 30 miljoen euro.

Als de vertrekpremie inderdaad uitkomt op een miljoen euro, gaat van die emissieopbrengst drie procent naar de vertrekkend topman.

Anders
Afscheid nemen in goede harmonie en zonder afkoopsom kan ook. Financieel directeur Keith Nichols vertrekt in juni naar eigen zeggen vrijwillig bij verf- en chemieconcern AkzoNobel. Zonder vertrekregeling.

De Brit was acht jaar in dienst bij de maker van Sikkens en Flexa-verven, waarvan vijf jaar als cfo.

 LUCRATIEF OPSTAPPEN
 VERTREKPREMIES VALLEN HOGER UIT DAN BASISSALARIS
bedrijf topman vertrekpremie basissalaris factor
Acomo Stephane Holvoet 390.000 258.000 1,5
Wessanen Piet Hein Merckens 1315000 513000 2,6
Ballast Nedam Theo Bruijninckx 992000 496000 2,0
USG Hubert Vanhoe 615000 350000 1,8
USG Eric de Jong 1230000 400000 3,1
USG Albert jan Jongsma 999375 325000 3,1
Nog niet bekend
Vertrekvergoedingen van:
- Harmen Sliep (HES)
- Carlo D'Agnolo (ICT Automatisering)
- Frank de Moor (Macintosh)
 


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}