VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Kwakkelende economie Japan bedreigt Abenomics

Terwijl de tegenvallende data zich opstapelen, doet de Japanse overheid wat het altijd doet: de overheidsuitgaven verhogen. Het is de vraag of het gaat helpen en de regering onder premier Abe de kans krijgt om zijn economische experiment af te maken.

De Japanse regering maakte vrijdag bekend dat al geplande infrastructuuruitgaven naar voren worden gehaald. Het is de bedoeling om de economie zo een beetje extra steun te geven.

De directe aanleiding lijkt te liggen in tegenvallende cijfers over de Japanse consumentenbestedingen. Deze namen in februari af, terwijl was gerekend op een toename. Deze tegenvaller komt bovenop enkele andere tegenvallende cijfers.

Zo werden de economische groeicijfers voor het laatste kwartaal van 2013 en het hele jaar eerder deze maand neerwaarts bijgesteld.

Ook daalde de inflatie in februari naar 2 procent. Een van de kerndoelen van het beleid van de regering van premier Shinzo Abe is het structureel opkrikken van de inflatie. De Japanse centrale bank heeft daarom een omvangrijk pakket aan onconventionele maatregelen genomen.

Slecht teken
Vooral het krimpen van de consumentenbestedingen is een slecht teken omdat een alom gevreesde BTW-verhoging nog in moet gaan. De Japanse regering gaat er vanuit dat deze belastingverhoging de economie in het tweede kwartaal van dit jaar sowieso in het rood zal drukken.

Na een sterk 2013, gaat de Japanse economie dus een moeilijk 2014 door. De vraag is wat dit betekent voor Abenomics, zoals het beleid van de regering wordt genoemd?

Het idee van Abenomics is om de economie een zwieper te geven met extra overheidsuitgaven en maatregelen van de centrale bank. Daarna zou het groeipotentieel van de economie op de lange termijn moeten worden verhoogd met structurele hervormingen.

Twijfel
Japan zou onder meer de arbeidsmarkt, de zorg en de landbouw op de schop gaan nemen. Vooralsnog is het echter allemaal nog weinig overtuigend wat de regering heeft laten zien.

Een van de onuitgesproken kerngedachten van Abenomics is dat economische groei de regering ruimte geeft om hervormingen door te voeren. De grote vraag is wat er gebeurt met de steun voor de regering en zijn hervormingen als de economie echt wegzakt.

De ontwikkeling van de Japanse aandelenmarkt wijst erop dat beleggers twijfelen of het economisch experiment onder Abe gaat slagen. De Nikkei-index is dit jaar ruim 10 procent gezakt, terwijl de Amerikaanse S&P 500 min of meer stabiel is gebleven.

De komende kwartalen zal moeten blijken of de Japanse regering alsnog gaat doorpakken en of het Japanse publiek daarvoor de ruimte geeft. Daarmee is 2014 echt het jaar van de waarheid voor de Japanse economie.