VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

04 april 2014

Vijf feiten over de jongste hype op Wall Street

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Terwijl de Amerikaanse ‘war on drugs' onverminderd doorgaat vergapen beleggers zich aan de koersstuipen van bedrijven die iets met cannabis te maken hebben. Vijf feiten over deze jongste hype op Wall Street.

De zoektocht naar ‘the next big thing' leidt altijd tot blinde hebzucht bij beleggers.

Dat was zo in de 17e eeuw met de tulpenmanie en eind vorige eeuw met de internetzeepbel. Op kleinere schaal lijkt nu hetzelfde te gebeuren met cannabis.

Veel Amerikaanse investeerders zien grote kansen nu het cannabisgebruik in de VS geleidelijk gelegaliseerd lijkt te worden. Grote koersuitslagen zijn het gevolg.

Vijf feiten over marihuana op de beurs.

1. De koersstijgingen zitten bij pennystocks
De cannabisinvesteerder heeft het niet makkelijk. Het is een nieuwe industrie en er zijn geen grote bedrijven die zich bezig houden met productie, verwerking en verkoop van marihuana. Dat is niet zo vreemd aangezien bedrijven in de branche niet eens een bankrekening kunnen openen.

Beleggers moeten het daarom zoeken in de kelder van de Amerikaanse beurs, waar pennystocks en aandelen waarin amper wordt gehandeld te vinden zijn.

Weinig handel, een lage waarde per aandeel, het is een recept voor flinke koersuitslagen. Een aantal van de sterkste stijgers op de Amerikaanse beurs in 2013 zaten dan ook in de cannabis-hoek.

2. Het gaat vaak om bedrijven die ‘iets met cannabis doen'
Veel van de bedrijven die flink in waarde zijn gestegen zijn niet per se actief in de markt voor softdrugs. Een voorbeeld is AVT, een bedrijf dat onder meer frisdrank- en snoepautomaten maakt.

De link met cannabis? Het heeft Medbox als klant. Dit is een bedrijf dat oplossingen ontwikkelt voor de afgifte van medicijnen, waaronder marihuana.

Het aandeel AVT schoot begin dit jaar 250 procent omhoog. Dat het niet zoveel uitmaakt wat bedrijven precies doen, geeft aan dat investeerders verblind lijken door hebzucht.

3. Toezichthouders waarschuwen voor schimmige praktijken
De blinde hysterie rond cannabis heeft de bijzondere aandacht van toezichthouders. De waarschuwde vorige zomer al voor onfrisse praktijken.

Oplichters zouden aandelenprijzen kunstmatig opdrijven om onwetende beleggers te trekken om daarna hun aandelen te dumpen.

Beurswaakhond SEC schorste deze week de handel in het aandeel Advanced Cannabis Solutions omdat op zou zijn gehandeld in het aandeel.

4. In de branche zijn genoeg schimmige figuren te vinden

Aan veel van de ondernemers en investeerders in de branche zit een vlekje. Zo zat de topman van Hemp Inc. negen jaar in de gevangenis voor drugssmokkel.

De koers van dit bedrijf te zakken.

5. Investeerders zien vooral kansen voor spectaculaire groei
Desondanks zijn er genoeg investeerders die geloven in een grote toekomst voor de cannabisbranche. En zoals bij elke beleggingshype is er ook een macro-economisch verhaal die de koersstijgingen drijft. In dit geval is dat de voortschrijdende legalisering van cannabisgebruik.

Het lijkt erop dat hier wel wat in zit. Inmiddels is medicinaal gebruik, denk daarbij aan pijnbestrijding, in twintig Amerikaanse staten toegestaan. Begin dit jaar kwam daar de legalisering voor recreatief gebruik in Colorado en de staat Washington bij.

Als cannabis een normaal product wordt zoals alcohol of tabak, is er goud geld te verdienen voor de vroege investeerders van bedrijven die deze markt gaan ontwikkelen.

De grote vraag is alleen of de Heineken of Philip Morris van de cannabisindustrie nu al te vinden is op de Amerikaanse beurs.


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}