VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Omzetgroei zet door bij Nedap, winst blijft opnieuw achter

Technologiebedrijf Nedap uit Groenlo voorziet over de eerste jaarhelft een autonome omzettoename van 4-12 procent. Dat de nettowinst achterblijft is een tegenvaller.

Beleggers reageerden opvallend positief op het tussentijdse bericht dat Nedap twee dagen voor de aandeelhoudersvergadering deed uitgaan.

De investeringen die het bedrijf de afgelopen twaalf maanden heeft gedaan in versterking van de eigen organisatie beginnen langzaam aan vruchten af te werpen.

Het is echter nog wel de nasleep van al deze investeringen die voor de mogelijk achterblijvende winstgroei zorgen. Nedap investeerde vooral veel in nieuw personeel dat nog verder in productiviteit kan groeien.

Vergelijkingsbasis zwak
Nedap wordt het dit jaar gemakkelijk gemaakt door een betrekkelijk eenvoudige vergelijkingsbasis. Over de eerste helft van 2013 daalde de nettowinst namelijk met 23 procent tot 5,1 miljoen euro.

Nedap schreef de winstdaling vorig jaar toe de extra investeringen die het pleegde en dat effect speelt dit jaar dus nog steeds.

Die forse krimp vorig jaar dient dan wel weer in het perspectief te worden gezien van een stijging van liefst 80 procent over de eerste helft van 2012.


Als wordt bedacht dat dit jaar de economie toch wat sterker is dan vorig jaar valt de voorspelde winstgroei over de eerste jaarhelft eigen wat tegen.

Omzetgroei is positief
Beleggers nemen het toch positief op, getuige de koersstijging van ruim 2 procent.

De voorspelde omzetgroei voor de eerste jaarhelft volgt op een omzettoename van 4 procent in de tweede helft van 2013 en een vlakke omzet over de eerste zes maanden van vorig jaar.

Zes van de acht marktgroepen doen het beter dan vorig jaar. Identificatiesystemen ontwikkelt zich vlak terwijl bibliotheeksystemen wat terugvalt.

De geringere omzet bij ‘Library' hangt samen met de vereenvoudiging van het business model, waarbij de focus is gelegd op producten in plaats van geïntegreerde projecten. Hierdoor kan Nedap sneller internationaliseren.

Versterkte organisatie
Nedap laat verder weten dat het voor geheel het jaar rekent op een hogere omzet. Dat geeft aan dat het bedrijf steeds beter in staat is zijn uitvindingen ook daadwerkelijk aan de man te brengen.

Een positieve ontwikkeling die gezien de hoge toegevoegde waarde op termijn in een verdere groei van de resultaten zou moeten vertalen.

Nedap benadrukt dan ook nogmaals dat alle investeringen de marktposities wereldwijd zijn versterkt.

Zelfstandigheid
Vraag is hoe groot de ambitie van Nedap is om zelfstandig te blijven.

De buurman uit Haaksbergen, TKH, heeft interesse getoond in een overname, maar Nedap hield de boot af. Het bedrijf achtte zichzelf prima in staat op eigen kracht te groeien.

Vooralsnog heeft bestuursvoorzitter Ruben Wegman de groei wel weer te pakken, maar of de aandeelhouders het genoeg vinden moet worden afgewacht.

De winstontwikkeling valt namelijk nog tegen. Aandeelhouders merken dat aan het dividendvoorstel van 1,10 euro per aandeel over 2013, een flinke aderlating ten opzichte van de 1,51 euro over 2012.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen