VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het einde van de technologierally, of een gezonde correctie?

Amerikaanse technologie-aandelen hebben vorige week een knauw gekregen. Loopt de jongste techrally op zijn laatste benen loopt of gaat Wall Street terug naar stand "normaal"?

Facebook, Twitter, LinkedIn, bijna allemaal aandelen van bedrijven uit Silicon Valley, kregen vorige week een opdoffer. Technologie-index Nasdaq daalde vrijdag 2,6 procent.

Dit maakte meteen speculatie los dat de technologierally gebroken is. Twee redenen waarom dit het begin van het einde is en twee redenen waarom het wel losloopt.

De waarderingen zijn volledig ontspoord
De Nasdaq staat nog ruim onder de piek van begin deze eeuw. Toch lijkt de verhouding tussen de koersen en de omzet en winst van de meeste technologiebedrijven maken volledig uit het lood.

Voor Facebook betalen beleggers meer dan negentig keer de winst in 2013, voor LinkedIn meer dan vijfhonderd keer. Dit soort waarderingen kan op twee manieren worden getemperd: sterke winstgroei, of koersdalingen.

Koersdalingen volgen op matig succes recente beursgang
Dat het sentiment onder investeerders niet ongeremd positief meer is, bleek eind vorige maand al bij de beursgang van King Digital, een spelletjesmaker. De koers zakte de eerste handelsdag met ongeveer 15 procent en is sindsdien niet hersteld.

Als investeerders het niet meer zien zitten met technologie-aandelen, is een van de eerste signalen dat de.

Twee redenen waarom het wel losloopt:

Tegenover King Digital, staat een reeks successen
Terwijl de Nasdaq vrijdag wegzakte kwamen er vier bedrijven naar de beurs.

GrubHub, een online besteldienst voor eten, maakte bijvoorbeeld zijn debuut en werd meteen bijna . Dat de beursgang van King tegenviel, kan ook gezien worden als een teken dat de markt voorzichtig is en er helemaal geen sprake is van een misplaatste technologiehype.

Zo snel keert het sentiment niet
Als technologieaandelen nu opeens uit de gratie zouden zijn, is dat een wel erg snelle draai van het sentiment. Het is net twee maanden geleden dat Facebook 19 miljard dollar neertelde voor WhatsApp.

De aankoop van virtual reality brilmaker Oculus voor 2 miljard dollar is krap twee weken oud. Daar komt bij dat de astronomische waarderingen van technologiebedrijven ook niet van vandaag of gisteren zijn.

Het lijkt onlogisch dat investeerders die dit allemaal accepteerden zonder met hun ogen te knipperen, nu opeens het vertrouwen zijn verloren.