VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

KPN-topman Blok gaat bewogen tweede termijn tegemoet

Eelco Blok wordt woensdag benoemd voor een nieuwe termijn als topman van KPN. Op rustige tijden hoeft hij niet te rekenen. Twee zaken zijn op korte termijn van vitaal belang voor het telecombedrijf.

Dit jaar zou wel eens cruciaal kunnen zijn voor KPN. Twee factoren spelen daarbij voorlopig de hoofdrol.

1. E-Plus deal van vitaal belang
Voor beleggers KPN is goedkeuring uit Brussel voor de verkoop van de Duitse activiteiten aan Telefonica Duitsland van vitaal belang.

Als de deal doorgaat ontvangt het bedrijf 5 miljard euro die nodig is om de financiële huishouding een vrolijker aanblik te geven. Daarnaast krijgt het belconcern een minderheidsbelang in het samengevoegde bedrijf met een geschatte waarde van 3 miljard euro.

KPN kan de cash goed gebruiken. Het concern had eind vorig een zogeheten leverage ratio van 2,4 - nettoschuld gedeeld door het bedrijfsresultaat (ebitda). Daarmee balanceert KPN op het randje als het gaat om behoud van zijn kredietwaardigheid.

Kredietbeoordelaars S&P en Moody's hebben een rating uitstaan van respectievelijk BBB- en Baa3. Die beoordelingen zijn maar één treetje verwijderd van wat beleggers 'Junk' noemen.

Een "nee" uit Brussel - waar de meeste marktvorsers ondanks vertraging in besluitvorming nog steeds niet op rekenen - zou er toe kunnen leiden dat de schuldenratio´s verder verslechteren.

Het bedrijfsresultaat blijft in de komende kwartalen onder druk staan en het zelfstandige E-Plus zal dan weer flinke investeringen moeten doen in Duitsland (spectrumveiling).

In dit scenario is de kernvraag voor beleggers hoe KPN de belangen tussen verschillende typen geldschieters zal wegen. De obligatiehouders zien graag een hoge kredietrating, maar dat zal niet prettig zijn voor aandeelhouders omdat hier mogelijk een claimemissie voor nodig is.

Vorig jaar stond KPN voor eenzelfde dilemma. Het bestuur en commissarissen kozen toen voor een omvangrijke uitgifte van 3 miljard euro, met als gevolg een stevige winstverwatering en een gemarginaliseerde beurskoers.

2. Mexicaanse verhoudingen
América Móvil verlaagde halverwege februari het belang in KPN van 29,8 procent bij de derde kwartaalcijfers tot 27,1 procent . Toch is de Mexciaanse belgigant nog steeds met afstand de grootste aandeelhouder in KPN.

Het blijft gissen naar de intenties van de Mexicanen. In ieder geval staat het América Móvil vrij om vanaf volgende week een nieuw bod op KPN te doen.

Dit zou tot nieuwe spanningen kunnen leiden binnen de raad van commissarissen. In de biedingsstrijd vorig jaar om KPN ging het er heftig aan toe.

Zo werden de twee Mexicaanse commissarissen, die door América Móvil in de board zijn geparachuteerd, niet betrokken bij vergaderingen waarin zij conflicterende belangen hebben.

Dividend
Kort voor de aandeelhoudersvergadering van woensdag sprak Eelco Blok met Het Financieele Dagblad. Hij liet weten dat de tijden van ruimhartige teruggave van geld aan aandeelhouders, zoals onder zijn voorganger Scheepbouwer, voorlopig niet meer terugkomen.

Voor 2012 betaalde KPN ruimhartig dividend en besteedde veel geld aan aandeleninkoop om de beurskoers een zetje te geven.

Aandeelhouders hebben die gang van zaken destijds regelmatig bekritiseerd als een blijk van ideeënarmoede.

Blijkbaar wist KPN niets beters met zijn geld te doen. Eelco Blok was destijds al bestuurder van KPN en is daarmee een van de verantwoordelijken voor deze uitkeringen.

LEES MEER:

27 maart 2014

19 februari 2014

8 januari 2014

 8 januari 2014

15 december 2013

11 november 2013

29 oktober 2013

22 oktober 2013

18 oktober 2013

17 oktober 2013

16 oktober 2013

3 oktober 2013

27 september 2013




Gerelateerde artikelen