VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Grote belegger hekelt dividend-fetisjisme bedrijven

32 miljard euro zit er in de kassen van AEX-bedrijven. Terugsluizen naar beleggers of weer investeren in de onderneming? 's Werelds grootste vermogensbeheerder Blackrock gooit nu een steen in de vijver.

In het spanningsveld waarin deze vraag wordt beantwoord staan bestuurders en aandeelhouders vaak lijnrecht tegenover elkaar.

Een beetje gechargeerd houden bestuurders over het algemeen of de cash het liefst op de balans als buffer voor mindere tijden of gebruiken zij het geld graag om te investeren in toekomstige groei.

Beleggers houden juist vaak van efficiënte balansen en zien dat niet alle investeringen even goed uitpakken.

Doorgeredeneerd kennen zij meer waarde toe aan een euro in eigen zak dan een euro op de bankrekening van een financieel directeur van een onderneming.
Het Amerikaanse BlackRock, dat een vermogen beheert van 4300 miljard dollar, kantelt dit beeld compleet.

Halverwege april stuurde de vermogensbeheerder een brief naar verschillende Europese bedrijven waarin het belegt. In één A-4tje geeft voorman Larry Fink aan dat BlackRock graag ziet bedrijven weer meer gaan investeren.

In de schulden om dividend
"Te veel bedrijven hebben hun kapitaalsinvesteringen verlaagd en zelfs hun schuld verhoogd voor dividend en inkoopprogramma's", aldus Fink.

"Het teruggeven van kapitaal aan aandeelhouders hoort bij een gebalanceerd financieel beleid. Maar als de redenering erachter niet klopt of het gaat ten koste van de kapitaalsinvesteringen, dan kan dat de duurzame langetermijnwinsten van een onderneming ernstig in gevaar brengen", schrijft hij.

Veel Nederlandse bedrijven hebben in reactie op de crisis en de vraaguitval die daarop volgde de investeringen op een laag pitje gezet. Het geld dat binnenbleef kon gebruikt worden om aandeelhouders te plezieren met dividenden en aandeleninkopen.

In sommige gevallen gingen bedrijven, uitgelokt door de ultra-lage rente, schulden aan om de uitkeringen te financieren.

Activisten komen
De brief komt op een moment dat activistische hedge fondsen de weg naar het Damrak weer hebben gevonden, al zijn ze iets stiller dan in de periode voor 2007.

Zo nam hedge fonds Paulson onlangs een belang van een kleine 5 procent in KPN. Maar de motieven van Paulson, die veel geld verdiende door te speculeren op het instorten van de Amerikaanse huizenmarkt, zijn nog onbekend.

Ook Centaurus is terug en drong aan op een andere structuur bij SBM Offshore. Toch beet het hedge fonds niet terug toen de maritieme dienstverlener kenbaar maakte daar geen brood in te zien.

BlackRock belegt voor haar klanten in zo'n beetje alle AEX-fondsen, maar naar welke Nederlandse beursfondsen de brief precies is gegaan wil de vermogensbeheerder niet zeggen.