VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

16 april 2014

ASML verlaagt de omzetverwachtingen voor de eerste jaarhelft

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

De eerste kwartaalcijfers van ASML voldoen, maar beleggers struikelen over de vooruitzichten van topman Peter Wennink voor de rest van het jaar. 

Op een overwegend positief Damrak zijn beleggers weinig enthousiast over de update van chipfabrikant ASML. Het aandeel opende 3 procent lager na de cijferpublicatie over het eerste kwartaal van 2014. 

De negatieve stemming wordt gevoed door terughoudendheid bij klanten, waardoor ASML de omzetprognose voor de eerste jaarhelft heeft moeten temperen en ook voor de rest van het jaar terughoudend is.

Mogelijk zwaarder weegt nog het ontbreken van een concrete update over de technische vorderingen met de Extreme Ultraviolet (EUV) systemen. Dat maakt beleggers onzeker of het in Veldhoven allemaal wel zo loopt als zou moeten.

Omzetwaarschuwing
De cijfers over het eerste kwartaal voldoen. De omzet is zoals voorspeld uitgekomen op 1,4 miljard euro. Door een wat gunstige productmix is de winstgevendheid hiervan behoorlijk hoger dan aangegeven.


Over het tweede kwartaal moet ASML terugkomen op eerder afgegen prognoses. ASML voorspelt nu een halfjaaromzet van circa 3 miljard euro, inclusief de verkopen van Extreme Ultraviolet (EUV) systemen. Eerder lag de prognose nog op 3 miljard euro omzet exclusief EUV machines.

Met name fabrikanten van chips voor complexe bewerkingen (logic) zijn terughoudender met het bestellen van nieuwe machines. Dat zit hem in een onzekere eindvraag naar pc’s en de complexere smartphones en tablets.

Hoewel dit waarschijnlijk uiteindelijk niet veel meer dan een procent of vier aan omzet zal schelen, is het toch een domper. Meestal is het concern namelijk conservatief in zijn prognoses.

EUV-voorsprong
ASML heeft nu vier EUV-machines bij klanten geïnstalleerd welke zij gebruiken voor de eerste vervaardiging van de meest geavanceerde (tien nanometer) logic-chip die vanaf 2016 vol in productie moet.

Doel is dit jaar acht EUV-machines weg te zetten, gelijk aan eerdere uitspraken.

Chipfabrikanten kunnen nu nog volstaan met EUV-machines met een beperkte productiecapaciteit.

Naarmate 2016 dichterbij komt zal ASML navenant moeten presteren. Bij de publicatie van de jaarcijfers in februari wist ASML beleggers nog gerust te stellen over de vorderingen bij het EUV-programma.

Intussen heeft ASML de investeringen in onderzoek en ontwikkeling (r&d) verder opgevoerd van 253 miljoen euro in het vorige kwartaal tot 279 miljoen euro, maar ontbreekt een verdere update over de productiviteit van de EUV-machines.

Het concern zegt op schema te liggen voor 2016, maar de concurrentie zit niet stil en zal elke vertraging in Veldhoven aangrijpen er nog een schepje bovenop te doen.

Onzekerheid
Voor de rest van het jaar voorziet het concern wel degelijk vraag van zowel  logic als geheugenklanten, maar zal er naar verwachting onzekerheid blijven bestaan over de timing van de bestellingen naar de nieuwste generatie machines.

Voor het derde kwartaal geeft de chipmachinefabrikant een omzetverwachting af van 1,4 miljard euro, inclusief EUV.

Zelfs bij een beter vierde kwartaal, wat gezien de vertragingen nog maar moet worden afgewacht, zou de jaaromzet de 6 miljard euro niet tot nauwelijks overstijgen. Analisten rekenden gemiddeld op 6,7 miljard euro omzet dit jaar.

Beleggers zullen ASML de komende jaren vooral afrekenen op de vorderingen die het maakt met het EUV-programma, daar heeft het bedrijf meer grip op dan op de marktvraag.


Gerelateerde artikelen

ASML blijft positief verrassen
ASML: record op record en een rooskleurig toekomstbeeld
Optimistisch ASML heeft wind vol in de zeilen
Optimistisch ASML heeft wind vol in de zeilen
19-07-2017

Traditiegetrouw publiceerde ASML woensdag als eerste de kwartaalcijfers. He…

Lees verder

asml kwartaalcijfers
ASML koopwaardig volgens Citi, maar er zijn alternatieven
ASML koopwaardig volgens Citi, maar er zijn alternatieven
15-06-2017

De altijd wat cyclische chipsector ligt er al een tijdje erg goed bij en de…

Lees verder

asml chiptechnologie

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}