VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Vijf aandachtspunten om in China te beleggen via Wall Street

Weibo, ‘het Chinese Twitter', heeft sinds donderdag een beursnotering op Wall Street. Voor beleggers die in China willen investeren maar verkiezen dat via een westerse beurs te doen biedt de Amerikaanse beurs kansen. Een aantal aandachtspunten op een rij.

Chinese bedrijven weten Wall Street de laatste tijd weer te vinden. Er wordt in de VS al gesproken van een Chinese aandeleninvasie.

Naast Weibo kwamen deze maand ook Tarena, een onderwijsbedrijf en iKang, een bedrijf dat medische klinieken bestiert, naar de beurs.

En de pijplijn is nog goed gevuld. E-commercebedrijf JD.com maakt zich bijvoorbeeld op voor een beursgang.

Ook cosmeticabedrijf Jumei en mobiel spelletjesbedrijf Chukong staan klaar in de coulissen. De grote klapper is echter Alibaba, de grote concurrent van JD.com. Alibaba zal mogelijk volgende week al het noodzakelijke papierwerk indienen.

Voor westerse beleggers biedt Wall Street dus genoeg mogelijkheden om te investeren in Chinese bedrijven, zowel in de techsector als in de traditionele economie.

Vijf aandachtspunten voor de belegger die dit overweegt.

1. Grote markt, dus grote kansen
Deze eenvoudige wijsheid is de belangrijkste reden voor investeerders om hun geld in China te investeren.

Dat de gigantische omvang van de Chinese markt zich ook in klinkende munt voor de belegger kan vertalen, laat zoekmachinegigant Baidu zien. Het aandeel van ‘de Chinese Google' is sinds de beursgang in 2005 bijna vertienvoudigd.

2. Chinese internetbedrijven hebben slecht gevoel voor timing
De beursgang van Weibo komt op een moment dat investeerders even de buik vol lijken te hebben van technologie-aandelen. Technologie-index Nasdaq is sinds begin maart ongeveer 6 procent gezakt.

Chinese internetbedrijven komen dus niet op het goede moment naar de beurs. Natuurlijk is het ook goed mogelijk dat de neergang van de laatste weken slechts een tijdelijke correctie is en de techrally in mei weer verder gaat.

3. De overheid heeft altijd een grote vinger in de pap bij Chinese ondernemingen
Weibo is op dit punt een schoolvoorbeeld. Het bedrijf past een grote mate van censuur toe op de berichten die zijn gebruikers de wereld in sturen. Om dit te kunnen doen is mankracht nodig en dat kost veel geld.

Daarnaast is de vraag of een bedrijf met een businessmodel dat is gebaseerd op informatie wel bestaansrecht heeft als het tegelijkertijd aan censuur moet doet. De keerzijde is dat Weibo wel profiteert van de die de Chinese overheid zo opwerpt voor nieuwe toetreders.

4. Transparantie is geen sterk punt van het Chinese bedrijfsleven
Ook al gelden de Amerikaanse beursregels, Chinese bedrijven zijn minder sterk in transparantie dan westerse bedrijven. bij Chinese bedrijven leidden na 2010 tot een scherpe daling in het aantal nieuwe Chinese beursnoteringen.

Overigens is gerommel met de boeken natuurlijk niet iets dat is voorbehouden aan Chinese bedrijven.

5. Op Wall Street is het makkelijk speculeren
Een belangrijk pluspunt van de Amerikaanse beurs is dat het makkelijk en veilig is om short te gaan. Hedgefondsen hebben in het recente verleden veel verdiend aan het shorten van Chinese aandelen op Wall Street.

De Chinese overheid heeft de laatste jaren de mogelijkheden om short te gaan op de Chinese beurzen wel uitgebreid, maar op Wall Street kan ook de particulier eenvoudig short gaan door put-opties te kopen of call-opties te schrijven.