VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Aandeelhouders banken zien voorlopig weinig terug van miljardenwinsten

In de crisis zijn de dividendbetalingen bij de meeste banken opgedroogd. Afgaande op een recente studie van DNB gaat het nog wel even duren voor bankaandelen weer echte dividendaandelen zijn.

DNB publiceerde onlangs een .

Daarin is een aantal interessante aannames gedaan over de winstgevendheid van de sector en de bestemming van de winsten.

De economen van DNB gaan ervan uit dat Nederlandse banken tot en met 2018 jaarlijks circa 6,7 miljard euro winst maken.

Dat zou goed nieuws moeten zijn voor de aandeelhouders, ware het niet dat de banken veel geld nodig hebben om te kunnen voldoen aan nieuwe kapitaaleisen. Volgens DNB gaat het voor de hele Nederlandse bancaire sector tot en met 2018 om 26,7 miljard euro.

Banken zouden dit geld op de kapitaalmarkt kunnen ophalen met de uitgifte van aandelen of andere vormen van schuldpapier. Het ligt echter meer voor de hand dat banken hun winsten inhouden.

Aansterken
DNB gaat ervan uit dat 70 procent wordt ingehouden voor kapitaalversterking. En de rest? "Het niet ingehouden deel van de winst is nodig voor min of meer onvermijdbare uitkeringen aan houders van hybride kapitaal.

Van banken in staatshanden wordt bovendien verwacht dat zij een deel van de winst uitkeren als dividend", aldus de economen.

Er blijft zo dus weinig ruimte over voor de uitkering van dividend. Dat heeft enkele interessante consequenties.
Allereerst is er ING, dat onlangs aangekondigde dat het de dividendbetalingen in 2016 gaat hervatten. Het dividend moet daarna zo snel mogelijk naar 40 procent van de nettowinst. Als DNB gelijk krijgt, dan betekent ‘zo snel mogelijk' hier niet eerder dan 2020.

Dan ABN Amro en SNS, de banken in staatshanden die verkocht moeten worden. ABN zou volgend jaar al naar de beurs moeten gaan. Grote vraag is wat het vooruitzicht van een zeer magere dividenduitkering tot in het volgende decennium doet voor de verkoopbaarheid van het concern?

Voorzichtig
Daar komt bij dat de door DNB geraamde 26,7 miljard euro nog wel eens een conservatief zou kunnen blijken te zijn. De economen hebben ook een schatting gemaakt voor het geval de zogenaamd verder wordt verhoogd.

Als deze kapitaaleis van de nu geplande 4 naar 5 procent gaat, komt er nog eens 21,2 miljard euro aan noodzakelijke kapitaalversterking bij. Gezien het politieke klimaat is het niet denkbeeldig dat dit werkelijkheid wordt.

Een van de uitvloeisels van de financiële crisis is dat de regelgeving enorm is aangescherpt. Dit moet leiden tot een stabielere financiële sector. Voor bankenbeleggers betekent het echter dat zij voorlopig weinig zullen zien van de miljardenwinsten die worden gemaakt.