VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Wankele valuta's vreten omzet beurslievelingen aan

Al ruim vijf jaar moeten grote Nederlandse beursfondsen buiten Europa zijn voor omzetgroei. Maar door valutadalingen blijft er weinig over van deze groei, zo blijkt uit een analyse van de eerste kwartaalcijfers.

Als de sterkte van een munt symbool staat voor de kracht van een economie dan zou de eurozone de sterkste economie ter wereld zijn.

Helaas liggen de kaarten nu anders. Het zijn centrale banken en hun beleid die de waarde van een munt bepalen. En de ene centrale bankier is de andere niet.

Terwijl ECB-president Mario Draghi het tot nu toe bij woorden houdt als het om kwantitatieve verruiming gaat(direct obligaties opkopen van de overheid), is in de Verenigde Staten opkoopronde Drie nog gaande.

In Japan zijn de remmen zelfs helemaal los als het gaat om het bijdrukken van geld.

Topmannen zijn niet blij met het conservatieve beleid van Draghi: het houdt de euro sterk. De beweeglijke valuta buiten de eurozone, en vooral in opkomende markten, maakt dat omzetten in euro´s sterk rake klappen krijgen.

Een rondje langs de grootste slachtoffers.

Unilever: Voordeel wordt nadeel
Unilever is in de laatste jaren geliefd onder beleggers. Niet in de laatste plaats omdat het 75 procent van de verkopen - denk aan Axe deodorant, Dove zeep en Knorr soepen - buiten Europa haalt.

Die strategie pakt tot nu toe goed uit. Ook de onlangs laten de rationale van de strategie zien: de zogeheten onderliggende omzetgroei op groepsniveau bedroeg 3,6 procent, grotendeels gedragen door de opkomende markten waar Unilever 6,6 procent meer producten verkocht.

Maar als valutawisselingen worden meegenomen kantelt dit beeld. De omzet daalt in dat geval met liefst 6,3 procent tot 11,4 miljard euro. Unilever spreekt zelf over een valutaeffect van 8,9 procent negatief is.

Topman Paul Polman zal ongelukkig zijn met de sterke euro, maar blijft vasthouden aan de strategie.

Heineken: meer bier maar minder euro's
. Maar die groei kon niet voorkomen dat de groepsomzet door negatieve koerseffecten bijna 3 procent zakte tot 4 miljard euro.

De biergigant heeft becijferd dat ‘ongunstige valutaire translatie effecten' een negatieve impact hebben van 178 miljoen euro op de omzet.

Heineken lijkt geraakt te worden door de spanningen op de Krim. In Rusland, een van de BRIC landen, keek het concern aan tegen een volumedaling van ongeveer 15 procent ("mid-teens").

In Afrika en het midden oosten, waar topman Jean-François van Boxmeer sterk op inzet, steeg het biervolume met bijna 9 procent.

Van Boxmeer spreekt van ‘bemoedigende start' voor 2014 maar houdt er rekening mee dat wisselkoersen de totale omzet negatief zullen blijven beïnvloeden.

Philips: Winst ook onderuit
Philips-topman Frans van Houten noemt ook "significante valutaire tegenwind" als één van de oorzaken voor de .

Philips, dat 75 procent van de omzet buiten West-Europa haalt , zag ook groei in opkomende markten (5 procent).

Toch daalde de omzet van 5,3 miljard euro in het eerste kwartaal van 2013 naar 5 miljard in de eerste drie maanden van dit jaar. De ongunstige wisselkoerseffecten vraten 5 procent van de omzet aan.

In tegenstelling tot de andere bedrijven geeft Philips ook aan wat de impact onder aan de streep is. Het concern spreekt van een negatieve valuta-impact van 1,8 procentpunt op de marge (ebita).

Bij een marge van 6,3 procent in het eerste kwartaal van dit jaar kan niet anders dan geconcludeerd worden dat de impact op winstniveau verwoestend is.

Round up
Tot voor kort betaalden beleggers graag een premie voor ondernemingen met een blootstelling buiten Europa. Maar door de schommelingen in wisselkoersen is de business case voor dit soort bedrijven op het moment minder sterk.

Sommige marktvorsers vrezen voor verdere druk op de valuta's van opkomende landen als Fed-president Janet Yellen de verruimingsmiddelen verder intrekt.

Maar er zijn ook optimisten, die de lijn van Unilever topman Paul Polman volgen, blijven geloven in een uitdijende middenklasse in deze landen die behoefte hebben aan de producten van de Nederlandse multinationals.

Voor deze beleggers kunnen interessante koopkansen ontstaan.