VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

02 mei 2014

Vijf bekende beleggingspessimisten zijn het eens: de correctie komt

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Sinds de financiële crisis is een soort industrie ontstaan rond het doen van onheilstijdingen. Goeroes die hel en verdoemenis voorspellen werden opeens supersterren. Vijf zwartkijkende goeroes en hun voorspellingen op een rij.

Pessimisten voor de een, realisten voor de ander. Maar hoe je Marc Faber, Jim Rogers, Mohamed El-Erian, Jeremy Grantham en Nouriel Roubini ook kwalificeert, gemeenschappelijk is de voorspelling dat een grote correctie op de financiële markten onafwendbaar is.

MARC FABER
Deze Zwitserse investeerder die al meer dan vijftien jaar de bijnaam dr. Doom draagt, roept al een paar jaar dat Amerikaanse aandelen te hard zijn gestegen.

In 2012 riep hij het en vorig najaar nog een keer. Hij wees toen onder meer op de onrust in het Midden-Oosten en zei niet te zien waar de groei vandaan moet komen die de hoge waarderingen kan rechtvaardigen.

Het is duidelijk dat de wereld er in de tussentijd niet veel stabieler op is geworden. Faber voorziet voor dit jaar een dramatische correctie die groter zou kunnen uitvallen dan de daling tijdens de financiële crisis.

JIM ROGERS
Jim Rogers staat bekend als een investeerder met een groot geloof in de opkomst van Azië en de stijging van de grondstoffenprijzen.

Volgens Rogers zal het extreem soepele beleid van centrale banken, de Fed voorop, uiteindelijk leiden tot een ineenstorting van het huidige financiële systeem.

In januari voorspelde hij dat de crash dit jaar of uiterlijk in 2015 een feit zal zijn.

MOHAMED EL-ERIAN
Ook Mohamed El-Erian, de vroegere kroonprins van vermogensbeheerder Pimco, denkt dat het handelen van de Fed zal leiden tot een correctie van de aandelenkoersen.

Hij heeft echter een wat conventionelere visie dan Rogers. El-Erian denkt eenvoudigweg dat het langzaam dichtdraaien van de geldkraan leidt tot lagere aandelenkoersen.

Hij stelde begin deze week op dat de obligatiemarkt al een draai heeft gemaakt, maar dat beleggers op de aandelenmarkten binnenkort ruw zullen worden wakker geschud.

JEREMY GRANTHAM
Ook deze veteraan van de Amerikaanse investeerderswereld voorspelt een implosie, al gaat het volgens Grantham nog wel even duren.

Aandelen zijn op dit moment 65 procent overgewaardeerd, becijferde hij onlangs. Grantham voorspelt het klappen van de zeepbel, wat zal neerkomen op een halvering van de S&P 500, rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016.


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}