VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Vijf ontwikkelingen in de bloeiende Nederlandse industriesector

De Nederlandse industrie zit in een bloeiperiode. Dit is ook duidelijk te zien bij de TKH en Kendrion, twee van industriële concerns met een beursnotering in Amsterdam.

De twee concerns publiceerden donderdag tegelijkertijd resultaten over het eerste kwartaal.

De situatie bij deze bedrijven geeft een goed beeld van de toestand in de sector.

Vijf ontwikkelingen in de industrie op een rij, aan de hand van de resultaten van TKH en Kendrion.

1. Het buitenland brengt de groei binnen

Bij TKH is het vooral het onderdeel Industrial Solutions dat het goed doet. Hier steeg de omzet ten opzichte van vorig jaar met bijna 24 procent.

Bij het sterk van de Nederlandse bouwmarkt afhankelijke Building Solutions kromp de omzet met ruim 2 procent. TKH boekte over de hele linie een omzetgroei van ongeveer 11 procent.

Bij Kendrion wordt de groei gedreven door de gunstige economische omstandigheden in Duitsland, de belangrijkste markt, en de VS. De omzet nam op eigen kracht op jaarbasis met 6 procent toe.

2. Marges lopen op
De aantrekkende omzet vertaalt zich vrij snel in flinke winstgroei en verbetering van de marges. De operationele winst van TKH nam op jaarbasis met bijna 40 procent toe.

De winstmarge steeg van 6,7 naar 8,5 procent. Bij Kendrion groeide de winst op eigen kracht op jaarbasis met 23 procent. De bruto winstmarge steeg van 7 naar 8 procent.

3. Bezettingsgraad stijgt, tijd voor investeringen
Volgens economen van ABN Amro is de bezettingsgraad in de Nederlandse industrie weer terug op het niveau van kort voor de financiële crisis van 2009. De bezettingsgraad is de mate waarin de productiecapaciteit wordt benut.

Als de bezettingsgraad op een normaal niveau ligt, ligt het voor de hand dat bedrijven weer gaan investeren in capaciteitsuitbreiding.

Bij Kendrion lagen de investeringen in het eerste kwartaal ruim 10 procent hoger dan vorig jaar. Het bedrijf investeert in nieuwe projecten voor zijn klanten uit de automobielindustrie en de implementatie van een nieuw softwaresysteem.

4. Geen valutapijn

De meeste Nederlandse multinationals klagen steen en been over de ongunstige wisselkoersontwikkelingen van het afgelopen jaar. Opvallend is dat TKH en Kendrion weinig last lijken te hebben van valutapijn. Dit ondanks dat ze grote delen van de omzet van buiten de eurozone halen.

TKH en Kendrion zeiden er donderdag in ieder geval niets over. Vorig jaar hadden valuta-ontwikkelingen een verwaarloosbaar negatief effect op de omzet van TKH van 0,6 miljoen euro. TKH loopt vooral risico op schommeling van de dollar, Renminbi en de Canadese dollar. Het heeft deze risico's voor de korte termijn afgedekt.

5. Er lijkt nog ruimte voor verdere koersstijgingen

De koersen van zowel TKH als Kendrion zijn het afgelopen jaar met ongeveer een derde opgelopen. Daarmee zijn de aandelen gestegen tot boven de records die kort voor de crisis werden genoteerd. Met de goed gevulde orderboeken en optimistische vooruitzichten lijkt er nog ruimte voor verdere stijgingen. Donderdag zat zowel TKH (+4,9 procent) als Kendrion (+2,5 procent) in de lift.