VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Economie trekt aan, maar bankpresidenten zien risico's

Het economisch herstel lijkt in de ontwikkelde economieën nu echt door te zetten. Centrale bankiers zien echter nog overal risico's. Afgelopen week spraken zij zich uit over de grootste economische bedreigingen voor de economie.

Van lage inflatie tot de huizenmarkt en de impact van belastingverhogingen.

De centrale bankiers van de eurozone, de VS, het VK en Japan hebben allemaal hun eigen zorgen.

Waar liggen Mario Draghi (ECB), Janet Yellen (Fed), Mark Carney (BoE) en Haruhiko Kuroda (BoJ) van wakker?

Draghi: zorgen over lage inflatie
Een van de grootste zorgen in Europa is de lage inflatie die flink onder het doelniveau van 2 procent ligt. Vooralsnog heeft de Europese Centrale Bank geen extra maatregelen genomen om de inflatie op te schroeven.

ECB-president Mario Draghi zei donderdag echter nadrukkelijk dat hij zich zorgen maakt om de combinatie van de lage inflatie en de sterke euro.

Dit werd op de financiële markten opgevat als signaal dat de ECB volgende maand actie gaat nemen. De euro daalde hierop tegenover de dollar en de aandelenkoersen liepen op.

Yellen: zorgen over huizenmarkt VS
De Amerikaanse economie kwam in het eerste kwartaal min of meer tot stilstand. Volgens Fed-president Janet Yellen was dit een tijdelijke vertraging die het gevolg was van de zware winter. Ze ziet de bestedingen en productie alweer aantrekken.

Een uitzondering is de Amerikaanse . Het herstel van de afgelopen jaren is mogelijk tot een halt gekomen.

Dit zou in de toekomst een argument voor de Fed kunnen worden om de afbouw van de stimuleringsprogramma's en renteverhogingen uit te stellen. Voor de aandelenbeurzen is dit soort negatief commentaar dan ook bijna altijd een positieve impuls.

Carney: zorgen over huizenmarkt VK
Ook in het Verenigd Koninkrijk heeft de huizenmarkt de volle aandacht van de centrale bank, zij het dat hier geen sprake is van een kwakkelende maar juist van een oververhitte huizenmarkt.

Mark Carney heeft onlangs duidelijk gemaakt dat de Bank of England de taak heeft om te voorkomen dat de markt ontspoort.

De centrale bank zou dit kunnen doen door te eisen dat banken meer kapitaal aanhouden, of door de regels voor hypotheekverstrekking aan te scherpen.

Kuroda: belastingverhoging en dalende bestedingen
De Japanse overheid heeft vorige maand de btw verhoogd. Dit heeft geleid tot een daling van de consumentenbestedingen en zorgen over de effectiviteit en houdbaarheid van het beleid van de regering Abe.

De gouverneur van de Japanse centrale bank Haruhiko Kuroda stelde een paar dagen geleden dat dit onterechte zorgen zijn en de economie in het derde kwartaal weer op stoom komt.

De centrale bank kan als het nodig is altijd zijn beleid bijstellen en , stelde Kurado.