VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Vijf redenen waarom niemand gelooft in verdere koersstijgingen

Het lijkt erop dat niemand gelooft dat de aandelenmarkten de weg naar boven vast kunnen houden. Nieuwe beursrecords leiden steevast tot angst voor een inzinking. Er zijn genoeg redenen om te vrezen voor dalingen. Een overzicht.

Elke keer als de beurs op Wall Street nieuwe records bereikt leidt dat tot speculatie over een inzinking. En ook in Europa is van forse doorgroei geen sprake.

Vijf van deze redenen waarom koersen zouden kunnen dalen. En twee waarom het nog geen tijd is om aandelen in de verkoop te gooien.

1. Economie piept en kraakt wereldwijd

Vorige week was het macro-economische nieuws behoorlijk negatief. Vooral in de eurozone vielen de groeicijfers tegen.

Duitsland was de positieve uitzondering. De Amerikaanse economie groeide in het eerste kwartaal praktisch niet. Ondertussen zijn de zorgen over de Chinese economie onveranderd groot en is het de vraag hoe de Japanse economie een belastingverhoging gaat verwerken.

2. Technologieaandelen hebben al een knauw gekregen
Technologiegraadmeter Nasdaq staat op dit moment ongeveer 6 procent lager dan begin maart toen de hoogste stand sinds het jaar 2000 werd bereikt.

Een aantal individuele techaandelen heeft flinke koersdalingen doorgemaakt. Denk aan Twitter, dat ver onder de introductieprijs van de beursgang staat, of LinkedIn (-28 procent), of Tesla (-25 procent).

3. Er is meer aan de hand in de techsector dan alleen een correctie

Dit is bijvoorbeeld af te lezen aan de ontwikkeling van de . Met Silicon Valley om de hoek, zijn de prijzen de afgelopen jaren hard opgelopen.

De afgelopen maanden is er echter de klad erin gekomen. Dat wijst erop dat deze bloeiperiode van de technologiesector op zijn einde loopt. De grote vraag is of het onvermijdelijk is dat aandelen van traditionele sectoren dan ook de weg omlaag inzetten.

4. Tegenvallende bedrijfscijfers

Het afgelopen kwartaalcijferseizoen geeft ook genoeg reden voor . Door de bank genomen was de omzetgroei matig en zijn Amerikaanse bedrijven voorzichtig in hun verwachtingen voor de rest van het jaar.

5. Geopolitieke spanningen
Met de situatie in Oekraïne hebben beleggers er de afgelopen maand ook een kopzorg bij gekregen. Dit komt bovenop de uitzichtloze toestand in Syrië en andere islamitische landen.

Tegenover al deze zorgen zijn ook argumenten te vinden waarom er nog wel ruimte omhoog is.

1. Arbeidsmarkt VS aan de beterende hand

De afgelopen maand waren er wat tegenvallende cijfers over de Amerikaanse consumentenbestedingen en de huizenmarkt. Tegelijkertijd lijkt de Amerikaanse arbeidsmarkt echt aan te trekken.

Het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering bereikte onlangs het laagste niveau sinds mei 2007. Dit wekelijkse cijfer is een redelijk betrouwbare indicator voor de toestand in de economie.

2. Aandelenkoersen zijn hoog, maar nog niet ontspoord

Ondanks de nieuwe recordstanden valt het wat betreft de waardering van aandelen nog mee. De koers-winstverhouding van aandelen in de Dow Jones is nu gemiddeld kleiner dan een jaar geleden.

Ten opzichte van 2007, de vorige keer dat records werden gevestigd, is de , om van de verhouding begin deze eeuw niet te spreken.