VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Een kwartaalcijferseizoen om snel te vergeten

De meeste beursgenoteerde bedrijven hebben hun cijfers over de eerste drie maanden van het jaar gepresenteerd. Het economisch herstel waarop wordt gerekend was niet te zien in de resultaten. Maar er is wel hoop op betere tijden.

Het eerste kwartaal was er dus een om snel te vergeten.

Desondanks eerst nog even een aantal conclusies op een rij.

Meer tegenvallers dan meevallers
Een enkele uitzondering daargelaten (bijvoorbeeld TomTom), vielen de meeste resultaten tegen. Opvallend is dat ook enkele hoogvliegers van de afgelopen jaren tegenvielen.

Chipmachinefabrikant ASML verlaagde bijvoorbeeld zijn omzetverwachting voor heel 2014. Speciaalchemiebedrijf DSM had veel last van ongunstige wisselkoersen. Beide aandelen kregen een tik naar beneden.

Wisselkoerspijn
Wisselkoersen waren voor de multinationals sowieso een groot pijnpunt. Onder anderen Unilever, Heineken en Philips hadden last van de sterke euro en de zwakke valuta van opkomende landen.

Betere vergelijkingsbasis tweede jaarhelft
In de loop van het jaar zou de impact van wisselkoersen wel kleiner moeten worden. De grootste valutabewegingen hebben zich in het derde kwartaal van 2013 voorgedaan. Omdat bedrijven hun resultaten vergelijken met een jaar eerder, zullen de cijfers dan beter afsteken dan ze nu doen.

Grote eenmalige tegenvallers

Het Financieele Dagblad heeft de totale winst van 33 beursgenoteerde bedrijven die cijfers hebben gerapporteerd bij elkaar opgeteld om een idee te krijgen van de winstgevendheid.

Wat blijkt: de winst is gekelderd van 9,4 miljard euro in 2013 naar 1,9 miljard euro. Deze daling was echter vooral een gevolg van grote eenmalige afschrijvingen van Shell en ING.

Bedrijven laten lange termijndoelen nog niet los
Ondanks de matige ontwikkeling van winst en omzet houden bedrijven hun lange termijndoelen voor de winstgevendheid vast.

Een voorbeeld is Philips dat zijn winstgevendheid zag teruglopen maar meent dat de winstdoelen voor 2016 gehaald zullen worden. Hetzelfde geldt voor AkzoNobel. Het bedrijf heeft veel last van de euro maar rekent erop dat kostenbesparingen en herstructureringen volgend jaar hun vruchten zullen afwerpen.

Economisch herstel toch zichtbaar
Het is wel zoeken, maar het economisch herstel in Nederland en Europa tekent zich ook op bedrijfsniveau af. Dit is het best te zien in de uitzendbranche. USG People zag de omzet bijvoorbeeld duidelijk toenemen. Hetzelfde gold voor Brunel.

Zelfs in de bouw en detailhandel
Zelfs in de zwaarst getroffen sectoren lijkt er licht aan het eind van de tunnel. In de bouw staan de winstmarges nog steeds flink onder druk, maar biedt de aantrekkende woningmarkt perspectief.

Heijmans verkocht bijvoorbeeld veel meer huizen dan een jaar geleden. Eerder liet ook Ballast Nedam weten verbetering van de woningverkopen te voorzien.

Hetzelfde gebeurt in de detailhandel. Beter Bed meldde een fikse omzetdaling maar sprak wel van een trendbreuk in de beddenverkoop. Deze was in februari al te zien in Spanje en inmiddels ook in Nederland.