VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

24 mei 2014

Verkoop van lege panden krikt bezettingsgraad Vastned omhoog

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Europese winkelbelegger Vastned kan over het eerste jaar schermen met een lichte stijging van de bezettingsgraad. Maar dit is vooral tot stand gekomen door de afstoot van beleggingen die een relatief hoge leegstand kenden.

Vastned , investeerder in winkels in Nederland, Frankrijk, België, Spanje/Portugal en Turkije heeft in het eerste kwartaal van dit jaar verder ingezet op de verkoop van niet-strategische vastgoedbeleggingen.

Uiteindelijke doel is dat de portefeuille, groot 1,5 miljard euro, voor driekwart bestaat uit winkels op toplocaties in Europese top-winkelsteden.
De vastgoedbelegger uit Rotterdam is al een eind op weg. De zogeheten '' premium city high street shop' maken inmiddels 52 procent van het belegd vermogen uit.

Iets minder dan een kwart in 'high street' maar niet in topsteden. Een overige 24 procent bestaat uit 'non-high street shops'.

De doelstelling van optimalisatie kan worden bereikt door het verkopen van panden uit met name deze laatste categorie dan wel door de aankoop van topvastgoed.

Ceo Taco de Groot boekt vooralsnog vooral met verkopen succes. Vorig jaar zijn wel acquisities gepleegd, dit jaar nog niet. De topman heeft zich handig genoeg niet vastgepind op een datum waarop de portefeuille op orde moet zijn.

Prestaties eerste kwartaal
Gedurende de verslagperiode is de bezettingsgraad omhoog gekomen van 94,0 procent eind 2013 naar 96,5 procent.
Een goede prestatie, die zoals gezegd vooral komt door de verkoop van relatief veel leegstand.

In het eerste kwartaal is voor nog eens 48,7 miljoen euro aan niet-strategisch vastgoed verkocht, vooral in Frankrijk, en werd de verkoop van de noodlijdende Spaanse winkelcentra (160 miljoen euro) afgerond.

In de laatste vergadering met aandeelhouders liet Vastned weten dat blootstelling aan de Spaanse markt geen optie is voor vastgoedbedrijven. Zodra banken het woord ‘Spanje' horen is van extra kredieten geen sprake.

Volgens topman De Groot wordt de verkoopopbrengst van de desinvesteringen gebruikt voor acquisities in het topsegment.

Dat zal hard nodig zijn om de gederfde inkomsten uit de vele desinvesteringen op te vangen.

Winst moet omhoog
Voor dit jaar gaat Vastned nog steeds uit van een direct beleggingsresultaat (huurinkomsten minus exploitatiekosten) tussen 2,10 en 2,30 euro per aandeel. In 2013 was dat nog 2,85 euro en in 2012 zelfs 3,13 euro.

Die trend moet gekeerd worden en daar heeft het wel alle schijn van. Met een verhouding schuld versus boekwaarde vastgoed lager dan 40 procent heeft het concern de nodige fire power gecreëerd om goede aankopen te doen.

Beleggers tonen zich tevreden over de resultaten van Vastned, de beurskoers doet het redelijk goed en de kwartaal update wordt beloond met een koersstijging van 1,5 procent.

Het zijn vooral de defensieve zetten die de markt beloont. Topwinkelvastgoed kan de slag met e-commerce beter aan door zelfs complementair te zijn aan het online-shoppen.

Defensief opereren is wat waard, maar om beleggers tevreden te houden zal er op termijn ook structurele en bovenmatige groei moeten komen.

LEES MEER:

6 maart 2014

15 mei 2013

15 mei 2013

2 november 2012


Gerelateerde artikelen

Overname in België geeft dividend en schuld Vastned Retail een impuls
Drie Rotterdamse dividendaandelen
Drie Rotterdamse dividendaandelen
26-07-2016

De rente op uw spaarrekening nadert het nulpunt, banken geven al signalen a…

Lees verder

vastgoed
Daling dividend Vastned zet door
14-08-2014

Winkelvastgoedfonds Vastned toont zich niet ontevreden, beleggers zijn…

Lees verder

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}