VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Aandachtspunten voor beursgang Euronext op een rij

Een beursbedrijf dat zelf naar de beurs komt heeft iets van een prent van M.C. Escher. De dinsdag aangekondigde beursgang van Euronext is in wel meer opzichten atypisch.

Dat Euronext via de beurs verkocht zou worden hing al een tijdje in de lucht. Het trans-Atlantische moederbedrijf NYSE Euronext werd vorig jaar opgeslokt door IntercontinentalExchange (ICE) dat al snel duidelijk maakte dat het geen interesse had om het Europese beursbedrijf te houden.

Nu gaat Euronext dus van de hand door middel van een aandelenverkoop. Eerst koopt een groep stabiele investeerders een flink pakket aandelen, daarna krijgt het beleggend publiek de kans in te stappen.

Een aantal aandachtspunten voor beleggers om in gedachten te houden.

Succes hangt op economisch herstel
Euronext stelt in zijn aankondiging van de beursgang dat het goed gepositioneerd is om te profiteren van het economisch herstel in Europa.

Dat zal zo zijn, maar waarschijnlijk is het toekomstig succes van het bedrijf ook sterk afhankelijk van dit herstel. Geen herstel, geen verbetering van de resultaten. Daar spreekt niet echt een ijzersterke visie op de toekomst uit.

Beursgang van een bedrijf dat zoekt naar strategie
Dit is natuurlijk een totaal andere beursgang dan die van bijvoorbeeld een technologiebedrijf dat snel kapitaal nodig heeft om te groeien. Euronext is zoekende naar zijn rol in de snel veranderende financiële wereld en is daarbij ook vooral bezig om zijn positie te beschermen.

ICE laat zien hoe het anders kan
Opvallend is dat verkoper ICE laat zien dat een beursbedrijf ook in slechte tijden hard kan groeien. Door slim in te spelen op ontwikkelingen in de markt is ICE onder oprichter en bestuursvoorzitter Jeffrey Sprecher dwars door de crisis heen gegroeid. De aandelenkoers is meerdere keren over de kop gegaan.

Kosten besparen na een verzelfstandiging
Een van de drie strategische punten van Euronext is dat het bedrijf zegt op eigen benen efficiënter te kunnen werken en meer kosten te kunnen besparen.

Normaal gesproken zijn de mogelijkheden om kosten te besparen, terecht of onterecht, een argument voor een overname of fusie. Nu is het een argument voor een verzelfstandiging. Wat Euronext precies gaat doen zal nog moeten blijken.

Een derde van de aandelen zit bij een blok staatsfondsen en staatsbanken
Een aandachtspunt voor elke belegger is de aanwezigheid van een groep zogenaamde referentie-aandeelhouders. ‘Stabiele investeerders’ die voor de beursgang tegen een korting 33 procent van de aandelen kopen.

Het gaat om twee staatsfondsen uit Frankrijk en een uit België. Daarnaast komen de Nederlandse staatsbank ABN Amro en staatsverzekeraar ASR erbij en stappen BNP Paribas en het Portugese Banco Espirito Santo in.

Deze aandeelhouders spreken af als blok op te treden. Daarmee krijgen ze de facto de zeggenschap over het bedrijf.