VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Vijf uitschieters in een vlak beursjaar (tot nu toe)

De AEX mag dit jaar dan nauwelijks van zijn plaats komen, op individueel fondsniveau zijn dit jaar een aantal forse uitschieters waarneembaar. Overnamespeculatie en kostenvoordelen zijn de toverwoorden.

In de dagelijkse lijstjes van stijgers op de beurs verschenen dit jaar opvallend vaak dezelfde namen.

Aandeelhouders van bedrijven als Aperam (+79 procent), Altice (+77 procent), Wessanen (+55 procent), Besi (+48 procent), Arseus (+44 procent) hebben forse koerswinsten mogen bijschrijven. Daar komen eventuele dividenden nog bij.

Opvallend is dat het hier geen cyclische bedrijven betreft die zouden moeten profiteren van de economische opleving. De conjunctuurgevoelige uitzendsector bijvoorbeeld heeft de grote sprong vorig jaar al gemaakt.

De overeenkomst tussen de sterke stijgers lijkt meer te zitten in de oplevende markt voor fusies- en overnames. Focus, synergievoordelen, kostenbesparingen en overnamekandidaat zijn sleutelwoorden

Aperam
Aperam, fabrikant van roestvrijstaal, publiceerde veel beter dan verwachte cijfers over het eerste kwartaal. De opgaande trend in de resultaten werd daarmee doorgetrokken.

Het concern profiteert van een toename van de vraag naar roestvrijstaal producten en een lagere kostenbasis.

Ook de stijgende grondstofprijs van nikkel helpt. Afnemers kopen daardoor meer roestvrijstaal omdat zij vrezen dat de prijs hiervan in de toekomst alleen maar hoger wordt.

Door de snelle verbetering van de resultaten wordt de schuldenlast ook steeds draagbaarder. Aperam zou daardoor weer snel dividend kunnen gaan uitkeren.

Het bedrijf wordt ook al lange tijd als overnamekandidaat gezien. Nu de overcapaciteit in de Europese markt slinkt komt ook dat wellicht dichterbij.

Altice
Begin dit jaar geïntroduceerd tegen een koers van 28,25 euro, heeft de Franse kabelexploitant Altice sinds de overname van het Franse SFR in enkele weken een forse sprong gemaakt.

Altice kocht SFR van Vivendi voor een totaalprijs van 17 miljard euro. De multiple van 6,5 keer het bedrijfsresultaat is gangbaar in de sector, maar Altice ziet synergievoordelen van wel één miljard euro.

De grote winstkansen zitten vooral in het aanbieden van een totaalpakket diensten internet, telefonie en televisie aan klanten.

Wessanen
De eeuwige overnamekandidaat Wessanen heeft de financiële wereld veelvuldig teleurgesteld met slechte cijfers. Dit jaar heeft de markt het voedingsaandeel duidelijk omarmd.

Het bedrijf maakt rap werk van de focus op biologische voedingsproducten. Niet-kernonderdelen als de diepvriessnacks en enkele distributie-activiteiten zijn inmiddels afgestoten.

Tegelijkertijd presteert het kernbedrijf steeds beter en heeft Wessanen vanuit een inmiddels schuldenvrij positie slagkracht zijn Europese positie verder te versterken.

Enige punt van zorg is nog de Amerikaanse cocktaildochter ABC, maar Wessanen heeft veelvuldig herhaald dat dit bedrijf in 2014 uit de rode cijfers geraakt. Verkoop van deze bleeder komt dan ook dichterbij.

Arseus
Medisch toeleveranciers Arseus heeft zich dan eindelijk opgesplitst. De distributie van medische apparatuur is verkocht en de focus is nu volledig op steronderdeel Fagron. Mogelijk wordt ook it-bedrijf Corilus nog verkocht.

Fagron levert grondstoffen voor medicijnbereiding en groeit al jaren als kool met torenhoge marges van rond de 23 procent. Beleggers hebben deze lijn stevig doorgetrokken.

Private equity grootaandeelhouder Waterland verkocht zijn belang van ruim 26 procent dit jaar tegen een prijs van 35 euro per aandeel. Dat gaf tijdelijk wat koersdruk om daarna de weg omhoog weer te vervolgen.

Besi
Chipmachinebouwer Besi kende een bijzonder sterk eerste kwartaal en het tweede kwartaal belooft nog meer vuurwerk.

Het bedrijf heeft de afgelopen jaren ook flink werk gemaakt van het efficiënter maken van de eigen organisatie waardoor het minder gevoelig is geworden voor de bewegingen in de chipmarkt.

Besi komt ook regelmatig in de overnamelijstjes voor. Het is een betrekkelijke kleine speler die lager gewaardeerd wordt dan de concurrentie.