VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Vijftien Europese aandelen die beleggers even niet zien zitten

De beurzen zitten al een tijd in de lift, maar toch zijn er nog genoeg partijen die speculeren op koersdalingen. Welke Europese aandelen zijn favoriet bij shortsellers?

In Nederland is digitale beveiliger Gemalto veruit het meest onder vuur genomen aandeel.

Het Franse bedrijf begrijpt de beleggers die inspelen op een lagere koers (‘shortsellers') overigens niet echt.

Op de aandeelhoudersvergadering eind mei zei topman Olivier Piou nog dat "de meeste redenen voor het short gaan onjuist zijn."

En over een analist van Morgan Stanley zei de hoogste baas: "als het zou kunnen, stuurde ik deze analist niets meer, hij snapt het toch niet."

Dat hebben beleggers eerder gehoord. Imtech moest weinig hebben van professionele marktpartijen die kritisch waren op het bedrijf eind 2012. We zijn nu bijna twee jaar verder en inmiddels is het aandeel gedecimeerd en topman Rene van der Bruggen allang vertrokken bij de technisch dienstverlener uit Gouda.

Geen blauwdruk
Zo'n vaart hoeft het helemaal niet te lopen bij Gemalto of andere bedrijven die populair zijn bij shortsellers. Zelfs gevreesde durfbeleggers als Bill Ackman en David Einhorn liepen de afgelopen jaren een scheur in de broek op met speculaties tegen respectievelijk Herbalife en Green Mountain Coffee Roasters.

Toch kan het geen kwaad om de dynamiek tussen long- en shortsellers goed in de gaten te houden.

Beleggers moeten per slot van rekening continu hun eigen overtuigingen blijven testen. Daarom de meest geshorte aandelen in Nederland, Engeland, Frankrijk, Duitsland en Italië op een rij.

Nederland

Op het Damrak zijn Gemalto, Imtech en Fugro al weken de favoriete aandelen bij partijen als Marshall Wace (short in Imtech en Fugro), Lucerne (Imtech) en Corvex (Gemalto).

Bij Gemalto plaatsen enkele analisten kanttekeningen bij de dreigende concurrentie van Google en Apple die met eigen mobiele betalingssystemen komen.

Imtech probeert nog altijd schoon schip te maken, maar kennelijk ziet niet iedereen dit project slagen. Ook Fugro kwam onder druk te staan door een in de media breed uitgemeten, ontoereikende financiële organisatie, daarnaast staat de winst onder druk. Dit laatste geldt overigens voor de meeste bedrijven in deze sector.

Top3 Nederland
 Gemalto 10,1%
 Imtech  9,2%
 Fugro 7,5%

Verenigd Koningrijk
Winkelketen WH Smith - kort gezegd een combinatie van de Bruna en wijlen Selexyz - staat bij shortsellers in het Verenigd Koningrijk op één.

Het aandeel staat al een tijd in de top drie, die wordt aangevuld met Ashmore Group (vermogensbeheerder) en APR Energy (energie leverancier), en dit zorgde lang voor veel hoofdpijn bij deze pessimistische beleggers.

Het aandeel van de winkelketen daalt pas sinds begin april (-18 procent), daarvoor is er jarenlang een stijgende koers.

De verkoop van boeken, dvd's, tijdschriften en kranten - ‘oude media' - is de belangrijkste reden voor beleggers om in te spelen op een lagere koers.

 Top3 Verenigd Koninkrijk
WH Smith
10,1%
Ashmore Group
  7,3%
APR Energy 6,5%

Frankrijk

De in Nederland minder bekende bedrijven Neopost (postmachinefabrikant), Soitec (toeleverancier halfgeleiderindustrie) en Ingenico (betalingsbedrijf) zijn de meest geshorte aandelen op de Franse beurs.

Een bedrijf dat dicht tegen de top 3 zit, is Fugro-concurrent CGG. In oktober 2013 tikte de Franse bodemonderzoeker de 35 euro nog aan, ondertussen staat het aandeel rond de 14 euro.

Sommige partijen spelen zelfs in op een daling van zowel Fugro als CGG, zoals het Amerikaanse AQR Capital Management, in 1998 opgericht door enkele oud-Goldman Sachs bankiers. Zij zijn op dit moment in Nederland overigens ook niet positief over SBM Offshore.

Top3 Frankrijk
Neopost 
6,7%
Soitec 6,6%
Ingenico 6,1%

Duitsland
Beleggers somberen in Duitsland nog altijd over mestproducent K+S dat een optater kreeg toen het Russische Uralkali in de zomer van 2013 prijsafspraken voor kalium loslieten. Het Duitse aandeel kelderde 24 procent in een dag, net als veel concurrenten.

Het shorten van het aandeel na deze koersschok heeft beleggers tot nu toe weinig plezier opgeleverd; tegen het einde van 2013 zat 14 procent short in het aandeel, maar de koers van het aandeel herstelde. Van 16 euro in augustus, 20 in december en 25 euro nu.

Inmiddels is nog ‘maar' 6,2 procent van het uitstaande aandelen K+S verkocht door shortsellers. Als de koers de komende maanden niet gaat dalen, zullen ze de stukken op den duur voor een hogere prijs moeten terugkopen.

Top3 Duitsland
 Aixtron  7,5%
 Heidelberger Druckmaschinen  7,2%
 K+S 6,2%

Italië
In Italië zijn beleggers minder uitgesproken; het aandeel waar beleggers het minst in zien is Moleskine. En dat is best opvallend, want de producent van de befaamde zwarte notitieboekjes heeft pas sinds april 2013 een beursnotering.

Waarschijnlijk zien beleggers de hoge investeringen die het bedrijf moet plegen niet zitten. De omzet steeg vorig jaar, maar het bedrijfsresultaat steeg niet mee door investeringen in het retailnetwerk.

Ook dit jaar blijft het bedrijfsresultaat stabiel waarschuwde Moleskine begin maart.

 Top3 Italië
Moleskine 
5,2%
YOOX  3,6%
Telecom Italia3,2%

Cijfers van de website shortsell.nl