VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

06 juni 2014

ING verkoopt NN als dividendaandeel met risicospreiding

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

ING probeert Nationale Nederlanden aan de man te brengen als een dividendaandeel met een goede spreiding. Met het dividend lijkt het wel goed te zitten - al is er weinig groeipotentieel- maar met die risicospreiding valt het tegen.

Het is de bedoeling dat NN binnen een of twee maanden zijn entree maakt op de beurs. Donderdag nam de top van ING en van NN de tijd om het publiek te informeren over de plannen.

Dividend is een centraal verkoopargument van ING. NN zal 40 tot 50 procent van zijn operationele winst uitkeren aan aandeelhouders.

Er werd donderdag meteen boter bij de vis gegeven. NN gaat begin 2015 al een dividenduitkering van 175 miljoen euro doen aan zijn aandeelhouders.

Daarbij moet overigens wel aangetekend worden dat het grootste deel van die uitkering waarschijnlijk zal worden opgestreken door ING dat op dat moment nog meerderheidsaandeelhouder zal zijn.

Een tweede verkoopargument waarmee ING potentiële investeerders wil trekken is de diversiteit van de activiteiten van NN. In een gelikt filmpje werden investeerders erop gewezen dat NN in achttien landen actief is.

"Wij bieden een bedrijf aan met flink wat diversificatie. Wat betreft winst, risico, veranderingen in regelgeving", stelde beoogd bestuursvoorzitter Lard Friese.

Maar kijkend naar de winstbronnen van NN valt het met die spreiding wel heel erg tegen. ING Insurance maakte in 2013 een operationele winst van 886 miljoen euro. Het overgrote deel daarvan, 765 miljoen euro, kwam uit Nederland.

Binnen Nederland maken de levensverzekeringen met 686 miljoen euro ook weer het leeuwendeel van de inkomsten uit. Uit schadeverzekeringen kwam slechts 79 miljoen euro.

Onderdeel
Operationele winst 2013
Nederland leven686 mln
Nederland niet-leven
79 mln
Europa 199 mln
Japan
162 mln
IM
130 mln
Overig
-371 mln
Totaal885 mln
 
De grote focus op de Nederlandse markt voor levensverzekeringen en pensioenen, maakt ook dat het groeipotentieel van NN tamelijk beperkt is. ING zette donderdag de winstdoelstellingen tot en met 2018 op een rij voor de activiteiten van NN.

Groeiverwachtingen
Voor de Europese (ex Nederland) en Japanse verzekeringsactiviteiten is een groei van de operationele winst van rond de 5 procent op jaarbasis ingepend (‘mid single digits'). Hetzelfde geldt voor het vermogensbeheer.

Voor de Nederlandse activiteiten wordt echter geen groei voorzien. De operationele winst uit de levensverzekeringen moet stabiel blijven. Voor de schadeverzekeringen is de doelstelling dat deze winstgevend zijn in 2018.

Wie wil beleggen in een groeiaandeel is bij Nationale Nederlanden dus niet aan het goede adres. De belegger die gaat voor een stabiel dividend waarschijnlijk wel, met de kanttekening dat de risicospreiding waar NN en ING zo hoog van opgeven er niet is.

LEES MEER:

6 november 2013

3 mei 2013


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}