VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Voor jonge Europese bedrijven moeten beleggers in Londen zijn

De Amsterdamse beurs krijgt er met Nationale Nederlanden en IMCD enkele grote noteringen bij. Wie echter wil investeren in jonge Europese bedrijven moet in Londen zijn.

De Londense beurs beleeft wat betreft beursintroducties een erg druk eerste halfjaar.

In het eerste kwartaal ging de teller volgens tot 24. De afgelopen maanden is de toestroom doorgegaan.

Wat voor bedrijven komen er naar de Londense beurs? Een overzicht van sectoren in het eerste kwartaal:
Ipo's op de Londense beurs
 Sector Aantal
 Retail 8
 Farmacie/Life sciences 4
 Olie en gas 3
 Financieel 1
 Productie 2
 Telecom 2
 Overig 4
 Totaal 24
Online retail
Bij de retailbedrijven is het merendeel een internetbedrijf. Twee voorbeelden zijn AO World, dat onder meer keukenapparatuur en televisies verkoopt en online modeverkoper Boohoo.com.

Ook de Indiase moderetailer Koovs.com koos Londen voor zijn beursnotering.

Biotech

Londen kreeg er ook enkele aansprekende biotechfondsen bij. Circassia, een spin-off van de universiteit van Oxford ontwikkelt een middel tegen kattenallergie.

Horizon Discovery, ontsproten aan Cambridge University, houdt zich bezig met genoomonderzoek.

Jonge bedrijven

Het zijn door de bank genomen jonge bedrijven die de gang naar de beurs maken, ook als ze actief zijn in gevestigde sectoren.

Hurricane Energy, een bedrijf uit de gevestigde olie- en gassector is bijvoorbeeld in 2005 opgericht. Het Ierse Dalata Hotel Group stamt uit 2007.

Ook de bedrijven die recent hebben aangekondigd naar de Londense beurs te komen zijn jong en bruisend. Onder meer huizenzoeksite Zoopla, de Hongaarse low-cost vliegmaatschappij Whizz Air en discount supermarktketen B&M Bargains staan op de rol.

De toestroom gaat dus nog even door. Tegelijkertijd wordt er wel volop gespeculeerd dat de markt aan het raken is. Vooral enkele recente tegenvallende introducties zijn daar debet aan.

Hoe dan ook hoeft de belegger die in de bedrijven van de toekomst wil investeren niet helemaal naar Wall Street. Hij kan het ook dichter bij huis zoeken: aan de overkant van de Noordzee.