VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Euronext gewaardeerd op circa 1,5 miljard euro

De beurzen van Amsterdam, Brussel, Parijs en Lissabon komen voor het eerst sinds 2007 weer op eigen benen te staan. In dat jaar lijfde New York Stock Exchange ze na een ferme biedingsstrijd in. Wat voor aandeel wordt Euronext?

Het gaat gebeuren. Intercontinental Exchange Group (ICE) splitst Euronext af van NYSE Euronext dat het afgelopen november kocht.

De aandelen Euronext zullen indicatief worden aangeboden voor een prijs van 19 -25 euro per stuk. De totale waarde van het bedrijf komt daarmee uit op 1,33 - 1,75 miljard euro.

ICE brengt in totaal 60,15 procent oftewel 42 miljoen van de in totaal 70 miljoen stukken naar de beurs. Hiervoor kan het een bedrag kan incasseren van rond de 1 miljard euro, afhankelijk van de feitelijke uitgifteprijs.

Een derde van de Euronext stukken wordt verkocht aan een groep institutionele beleggers waaronder ABN Amro, BNP Paribas, Euroclear en ASR.

Zij krijgen een korting van 4 procent op de introductiekoers bij een maximumprijs van 26 euro per aandeel en beloven minimaal drie jaar aandeelhouder te blijven. Van het totaal is dus 27 procent beschikbaar voor vrije inschrijving.

Wat voor aandeel?
CEO Dominique Cerutti laat weten dat Euronext uitstekend gepositioneerd is om verder in Europa te groeien. Niet iedereen is daarvan overtuigd. ICE wil immers niet voor niets afstand doen van deze beurzen, terwijl het wel verder gaat met de in Londen gevestigde LIFFE-derivaten beurs.

Het afgelopen jaar stonden omzet en winst onder druk en datzelfde geldt voor het eerste kwartaal van dit jaar.
Over de eerste drie maanden van 2014 daalde de omzet van 120 miljoen euro naar 113,5 miljoen euro en zakte het operationele resultaat van 39 miljoeneuro naar 35 miljoen euro. Gecorrigeerd voor een eenmalige post is wel sprake van een resultaatverbetering.

Meevarend op het verdere herstel van de Europese economie mikt Euronext op een jaarlijkse gemiddelde omzetgroei van circa 5 procent en een ebitda-marge van 45 procent (2013: 42 procent).


De margeverbetering zal hoofdzakelijk door kostenbesparingen bereikt moeten worden. De komende drie jaar wil de beurs voor 60 miljoen euro in de kosten snijden, onder meer door verhoging van de efficiency. Verder wil het beursbedrijf de nu wat achtergebleven derivatenhandel sterk uitbouwen.

Nieuwe beursnoteringen zullen een positieve bijdrage leveren aan de omzettoename. Groei is er op dat vlak. In het eerste kwartaal was sprake van zes IPO's. Geheel 2013 leverde 22 nieuwe noteringen op tegen slechts 13 in 2012.

Risico's
Euronext streeft naar een dividenduitkeringspercentage van circa 50 procent. Dat biedt in ieder geval enige houvast. Risico's zijn er namelijk genoeg.

Afgezien van het wispelturige beursklimaat vormt de alsmaar toenemende concurrentie van nieuwe beursplatforms het grootste gevaar. Dit kan verder druk geven op prijzen en marktaandeel.

Vooral op het gebied van derivaten en cashmarkten is door elektronische handel sprake van een mondiaal spelersveld.

De beursintroductie aan het Damrak, Brussel en Parijs staat gepland op 20 juni. Later dit jaar zal daar nog Lissabon aan worden toegevoegd.

Inschrijving voor particuliere beleggers staat open en zal per 18 juni eindigen. institutionele beleggers krijgen nog een dagje langer de tijd. Op 19 juni zal de definitieve introductieprijs worden afgegeven

Goedkoop lijkt het aandeel in ieder geval niet. Op basis van de gerealiseerde winst over 2013 spreken we bij het midden van de prijsrange over een koers-winstverhouding van circa 17.

Beleggers moeten wellicht hoop hebben op een nieuwe consolidatieslag in beurzenland.