VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

13 juni 2014

Belegger ligt nog niet wakker van woekerpolissen NN

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Elke keer als de woekerpolisaffaire ter sprake komt gaan er enorme claimbedragen over tafel. In theorie zit daarmee een grote onzekerheid in de financiële situatie van verzekeraars. Beleggers (behalve bezitters van dergelijke polissen) lijken er niet warm of koud van te worden.

Het lijkt erop dat dat Nationale Nederlanden een zaak bij het Europese Hof van Justitie gaat verliezen.

Een advies van de advocaat-generaal van het hof stelt dat NN klanten had over kosten die in rekening werden gebracht bij beleggingsverzekeringen.

Daarmee lijkt de kans groter dat klanten die schade willen verhalen op NN daarmee succes gaan hebben.

Deze producten zijn verkocht aan honderdduizenden klanten. Als zij allemaal duizenden euro's aan compensatie zouden krijgen loopt het totaalbedrag aan claims op tot miljarden euro's.  Vast patroon
In de balans van NN zit in theorie dus een grote onzekerheid. Investeerders houden niet van dit soort onzekerheid, daarom zou de affaire roet in het eten kunnen gooien van de beursgang van NN.

Getuige de reactie op de beurs denken beleggers daar echter heel anders over. Die reactie was er vrijdag namelijk niet.

NN-eigenaar ING noteerde aan het begin van de middag ongeveer 1 procent lager, evenveel als bijvoorbeeld Deutsche Bank in Frankfurt of Barclays in Londen. Hetzelfde gold voor de beursgenoteerde Nederlandse verzekeraars Aegon en Delta Lloyd.

Het is een bekend patroon. In de media verschijnen regelmatig verhalen over gigaclaims die verzekeraars naar de rand van de afgrond zouden brengen. Op de beurs leiden deze verhalen zelden tot koersreacties.

De verklaring hiervoor is tamelijk eenvoudig. Er zijn jaren van juridische procedures nodig om eventuele schade te verhalen. Dit zorgt ervoor dat heel veel klanten die mogelijk schade zouden kunnen claimen, dat niet zullen doen. Daarmee loopt de omvang van een eventuele schadepost al snel terug.

Delta Lloyd als voorbeeld
Ook de succesvolle beursgang van Delta Lloyd in 2009 laat zien dat de woekerpolisaffaire waarschijnlijk geen issue zal zijn bij de beursintroductie van NN.

Delta Lloyd kampte en kampt met dezelfde problematiek als NN. Inmiddels zijn alle aandelen Delta Lloyd volgens plan verkocht door Aviva, de vroegere eigenaar.

Overigens wees Delta Lloyd investeerders bij de beursgang ook nadrukkelijk op mogelijke secondaire effecten van de affaire, zoals reputatieschade en wijzigingen in regelgeving.

NN hield het er vorige week op dat het op dit moment niet mogelijk is een goede inschatting te geven van eventuele kosten. "We zijn ongelukkig met het feit dat klanten nog steeds niet blij zijn met producten die ze twintig jaar geleden hebben afgesloten. We presenteren de feiten heel duidelijk aan onze investeerders", zei beoogd bestuursvoorzitter Lard Friese.

Voor woekerpolisbezitters is het zuur, maar investeerders worden niet warm of koud van nieuwe verhalen over de lijken in de kast bij de verzekeraars.


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}