VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

13 juni 2014

Verrassende opleving in vraag pc's helpt chipfabrikanten Intel en TSMC

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Dat de chipindustrie floreert dankzij de sterke vraag naar tablets en smartphones is bekend. Opvallend is dat Intel de omzetprognose heeft verhoogd door een aantrekkende markt voor zakelijk pc-gebruik.

Goed nieuws van de grote chipproducenten deze maand.

Het Taiwanese TSMC over de eerste vijf maanden van het jaar een omzetgroei van 15,5 procent en Intel kwam met een .

TSMC zag de omzet in de maand mei vergeleken met april overigens wel met 1,8 procent afnemen. Dat neemt niet weg dat 2014 een goed jaar lijkt te worden voor het concern.

Opmerkelijker is het bericht van wereldmarktleider Intel. De Amerikanen verhoogde de omzetverwachting voor het tweede kwartaal van 13,0 miljard dollar naar 13,7 miljard dollar en ziet voor het eerst sinds 2011 weer een hogere jaaromzet.

Dit komt niet door meer vraag naar chips voor tablets en smartphones, maar door een aantrekkende markt voor de traditionele personal computer. De koers van Intel steeg met 6,6 procent op het bericht.

Vervangingsvraag
Al meerdere jaren verliest de pc terrein op mobiele apparaten, een proces dat versterkt doorzet met de grote uitrol van mobiel internet. PC-fabrikanten als Hewlett Packard en Dell voelen dat behoorlijk.

De chipfabrikanten profiteren uiteraard van de sterke vraag naar chips in tablets en smartphones, maar de pc-markt blijft groot gewicht in de schaal leggen.

Voor Intel is het zelfs nog steeds veruit de grootste afzetmarkt. Waar consumenten steeds minder vaste computers in huis halen, is het bedrijfsleven bezig aan een grote vervangingsvraag naar pc's.

Het zou voornamelijk gaan om pc's waarop het besturingssysteem Windows XP draait. Microsoft onderhoudt dit systeem niet meer.

Voor Intel geeft dat een mooie impuls aan de verkopen van zijn microprocessoren zonder dat het de consument daar voor nodig heeft.

Intel verhoogde ook de verwachting voor de brutomarge met 1 procentpunt tot 64 procent, wederom als gevolg van de betere pc-markt.

Maar voor hoe lang?
Het blijft de vraag hoe lang dit feestje zal aanhouden. De een ziet de pc-markt voorlopig minimaal stabiliseren, terwijl andere ‘marktkenners' alleen 2014 als opleving zien vanwege die vervangingsvraag van het bedrijfsleven.

Vooral Intel profiteert dit jaar. Het concern zet echter niet voor niets vooral zijn kaarten op chips voor de mobiele markt.

Al met al is het geen slecht nieuws voor chipmachinefabrikanten ASML, ASMI en Besi. Zij zien de vraag naar machines wel toenemen door de mobiele markt, maar moeten toch telkens melden dat de PC-markt een drukkend effect geeft.

De chipindustrie, met Intel voorop, kan mogelijk nog wel een opleving verwachten van dunnere, krachtige laptops.
Die bieden consumenten toch wat meer mogelijkheden zouden dan tablets, terwijl ook de vernieuwingen bij smartphones enigszins uitblijven.


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}