VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

BP en Goldman zetten schalierevolutie in positief daglicht

Ongelukkige timing van BP deze week. Terwijl de olieprijs oploopt door onrust in Irak, meldt het energiebedrijf dat de wereld een periode van ongewone olieprijsstabiliteit doormaakt.

Dit is te danken aan de schalierevolutie in de Verenigde Staten die hierdoor in een steeds positiever daglicht komt te staan.

BP in zijn jaarlijkse review van de olie- en gasmarkt dat de olieprijs de laatste paar jaar ongevoelig is geworden voor ‘grote verstoringen' in bepaalde olieproducerende landen.

De uitval van productie in bijvoorbeeld Libië en Syrië is gecompenseerd door een productietoename in de VS.

Meer olie
De Amerikaanse olieproductie is in 2013 met ruim 13 procent toegenomen. Ten opzichte van vijf jaar geleden werd per dag bijna 50 procent meer olie geproduceerd. "De toename in de VS in 2013 was een van de grootste die de wereld ooit heeft gezien", aldus BP.

Dit heeft geleid tot een olieprijs die minder gevoelig is voor politieke onrust in het Midden-Oosten. Daarmee lijkt een lang gekoesterde Amerikaanse wens dat onrust in het verre buitenland niet leidt tot pijn aan de pomp, in vervulling te gaan.

Positief
Het is een positief effect van de schalierevolutie dat bovenop de directe economische effecten komt die op zichzelf al zeer positief zijn. Goldman Sachs vorige week een studie naar het economisch potentieel van schaliegas.

Volgens de bank heeft deze nu al geleid tot 175.000 extra banen in de VS. Daarnaast is er nog een flink onbenut potentieel. Goldman denkt dat de economische groei in de VS de komende tien jaar op jaarbasis 0,9 procentpunt hoger zou kunnen liggen als het potentieel ten volle wordt benut.

Vraag
Dat betekent wel dat er overheid en bedrijfsleven in de VS iets moeten doen aan de vraag naar gas. De Amerikaanse economie is op dit moment nog niet in staat de grote hoeveelheid goedkoop gas te verwerken omdat de infrastructuur ontbreekt.

De regelgeving voor boorinstallaties en pijplijnen zou helderder moeten worden. Daarnaast zou moeten worden gekeken hoe het gebruik van gas in de transportsector en de stroomopwekking kan worden aangemoedigd.

Voorsprong
De VS staan dus nog voor een flinke uitdaging om de vruchten van deze energierevolutie te plukken, maar liggen wel mijlenver voor op de rest van de wereld. Vooral Europa hobbelt achter de feiten aan.

De laatste keer dat de Nederlandse economie met meer dan 0,9 procent groeide was in 2010. Nou is niet gezegd dat ook Nederland er 0,9 procentpunt groei op jaarbasis bij krijgt als het schaliegas omarmt, maar het is wel duidelijk dat er een groot economisch potentieel is.

Aan dit zuiver economische argument voegt BP nu een politiek argument toe. Meer groei, meer banen en een stabielere olieprijs, het is de vraag hoe lang Europese overheden de schalierevolutie nog kunnen tegenhouden.