VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Amerikaanse beleggers hebben weer honger naar risico

Zorgen over de kracht van de Amerikaanse economie en de hoge waarderingen op de beurs zijn weer opzij geschoven. De meer risicovolle aandelen worden ingeslagen, maar dat geldt lang niet voor alle fondsen.

Risk is on again!

De Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq bereikte deze week de hoogste stand sinds het knappen van de internetbubble in 2000.

De brede Amerikaanse smallcapindex, de Russell 2000 noteert slechts enkele procenten van een all time high. Zowel de Nasdaq als de Russell 2000 verloren eerder dit jaar een procent of 8.

De terugkeer van beleggers naar de als meer risicovol te boek staande technologie- en smallcapfondsen geeft aan dat beleggers weer meer risico durven te lopen.

Gedurende de maanden maart en april werden deze aandelen juist in de uitverkoop gedaan.

Beleggers waren terughoudend door tegenvallende cijfers over de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal in combinatie met de hoge waarderingen op de beurs.

De nieuwe winnaars
Terughoudendheid heeft weer plaatsgemaakt voor vertrouwen, zo merken vermogensbeheerders. De verliezers van april en mei zijn de winnaars van de laatste weken.

Uitgespuugde aandelen als Tesla, bekend van de elektrische auto, Netflix, betaaltelevisie, en online vakantiebeoordelaar TripAdvisor hebben de afgelopen maand een koersspurt gemaakt van 16 procent plus. Eerder verloren zij bijna een kwart.

Geruststellende woorden van Fed-baas Janet Yellen (geen renteverhoging verwacht dit jaar) heeft er nog een schepje bovenop gedaan.

De brede Amerikaanse S&P 500 noteert weer op recordstand nu de Amerikaanse economie lijkt te herstellen van de winterdip en analisten hun winstramingen optrekken.

Volgens data van Bloomberg zullen de winsten van bedrijven opgenomen in de S&P dit jaar met 7,5 procent stijgen, tegen nog een verwachte 7,2 procent begin mei.

Het herstel geldt nog lang niet voor alle riskante fondsen. Zo blijven biotechaandelen het moeilijk houden; ze noteren gemiddeld 9 procent onder de hoogste koers van dit jaar. Een aandeel als Twitter staat op een jaarverlies van 39 procent.

Waardering niet gering
Met een koers-winstverhouding van 17,9 wordt voor aandelen uit de S&P 500 de hoogste prijs betaald sinds 2010.
Voor aandelen opgenomen in de Nadaq wordt momenteel gemiddeld 34,5 keer de winst betaald. In 2012 was dat nog 12,7.

Niet verwonderlijk dat menig marktkenner de wenkbrauwen fronst. Uit woorden als "We zitten aan de bovenkant van ‘fair value" valt op te maken dat er wel degelijk angst is voor overwaardering.

Blik op Damrak
Ook in Nederland is de appetijt voor een aantal kleinere bedrijven gegroeid. Bescheiden beursfondsen als Besi en BinckBank doen het recent erg goed.

Toch is de ruimte omhoog in historisch perspectief beperkt. De waarderingen zijn in Europa niet zo hoog als in de VS, maar voor Europese begrippen zijn aandelen zeker geen koopje.

De gelijktijdige beursgang van drie bedrijven aan het Damrak niet los worden gezien van het positieve beurssentiment.

Euronext, een van de drie bedrijven die naar ( de eigen beurs) ging, maakte echter meteen duidelijk dat de bomen niet tot in de hemel groeien.

Het aandeel gleed op de eerste handelsdag twee procent onder de introductiekoers die al aan de onderkant van de bandbreedte was geprikt.