VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

General Electric doet koopje en neemt Franse zwaktes voor lief

Alstom lijkt geen logische overnameprooi voor General Electric. Net als de rest van de Franse industrie staat het concern er niet bepaald florissant voor. Maar voor GE is het een mooie kans om tegen een bodemprijs een concurrent uit de markt te halen.

GE lijkt als winnaar uit de overnamestrijd rond Alstom te komen.

Het bestuur van Alstom maakte maandag bekend dat het achter het voorstel van GE staat. De Amerikaanse industriële gigant krijgt via een ingewikkelde constructie de controle over grote delen van Alstom.

GE heeft zich in flink wat bochten moeten wringen om de Franse politiek over de streep te trekken. Dat is een hoop moeite voor een investering in een sector die er niet al te best voor lijkt te staan in Frankrijk.

De Franse industrie kwakkelt al decennia. En in tegenstelling tot de industrie in andere westerse economieeen was er de afgelopen jaren ook geen sprake van een industriële revival.

Maandag bleek dat de industriële activiteit in het land ook in juni is gekrompen. Het lijkt er niet op dat herstel, zoals dat bijvoorbeeld te zien is in Engeland, eraan zit te komen.

Voor Alstom geldt dat de toestand van het bedrijf symptomatisch is voor de rest van de Franse industrie. Het kampt namelijk met enkele typisch Franse problemen.

Starre arbeidsmarkt
Het gaat dan allereerst om de starre Franse arbeidsmarkt. Bij Alstom blijkt dat uit de trage reactie op vraaguitval. In 2011, na de overname van Areva, had het bedrijf 93.500 werknemers. Begin dit jaar waren dat er 900 meer terwijl omzet en winst flink zijn ingezakt sinds 2010.

Weinig innovatief
Franse industriële bedrijven zijn ook weinig innovatief. In een wees McKinsey er onlangs op dat bijna de helft van Franse industriële bedrijven tussen 2006 en 2008 geen enkele innovatie introduceerde. In Duitsland was dat nog geen 15 procent.

-/-
 2010/20112013/2014
Verschil
Omzet(mln €) 20932 20269  -3,2%
Operationele winst (mln €)  1570  1424  -9,3%
Aantal werknemers 85225  86125 900

Dit is ook te zien bij Alstom. Innovatie is lastig te meten, maar een veelgebruikte methode is te kijken naar de R&D-uitgaven. Deze waren bij Alstom het afgelopen jaar ongeveer 3,6 procent van de omzet. Ter vergelijking: Siemens zit op 5,7 procent, Philips op 7,5 procent.

Overheidsinmenging
En dan is er de Franse overheid die zich direct bemoeit met de strategie van industriële bedrijven. In deze overnamestrijd was ook weer een hoofdrol weggelegd voor de staat. GE heeft onder meer moeten toezeggen dat het banen zal creëren in Frankrijk.

Al met al lijkt een investering in de Franse industrie niet de meest voor de hand liggende zet voor een groot Amerikaanse bedrijf met te veel geld op de balans. In de aandelenkoers is echter wel nog een goede reden te vinden voor GE om deze ingewikkelde overname te doen.

Net als Alstom zelf, heeft ook het aandeel de afgelopen jaren, een kwijnend bestaan geleid. Na de crisis van 2008 is de koers door drie gegaan. Daarna is van serieus koersherstel geen sprake geweest.

GE betaalt daardoor nu nog geen 8 keer de operationele winst voor zijn delen Alstom. Het Amerikaanse concern doet dus een koopje en neemt de zwaktes van de Franse industrie voor lief.