VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

7 vragen en antwoorden over de gevolgen van beursgang NN voor ING

De beursgang van verzekeraar NN is een feit. Wat betekent de afsplitsing van dit ING-onderdeel voor ING-beleggers? Zeven keer vraag en antwoord.

De rentree zal weinig beleggers zijn ontgaan.

Na een huwelijk van 23 jaar - in 1991 fuseerden NMB Postbank met Nationale Nederlanden - worden de activiteiten nu weer uit elkaar getrokken.

De nadruk bij de beursgang ligt op de toekomst van NN, maar over de impact van de verkoop op het aandeel ING is minder geschreven. Wat moeten een belegger in ING weten?

1. Waarom brengt ING NN naar de beurs?
Het korte antwoord is dat de bank hiertoe is gedwongen door de Europese Commissie. Als gevolg van de verkregen staatssteun in 2009 moest ING een waslijst aan activiteiten afstoten van de autoriteit uit Brussel.

Volgens, overigens heronderhandelende, afspraken met de Commissie moet ING eind 2015 meer dan 50 procent van de aandelen van NN verkocht hebben. Eind 2016 moeten alle aandelen verkocht zijn.

2. Wat verkoopt ING precies?

De bank brengt een belang van 22 procent in NN - dat bestaat uit een Europese en een Japanse verzekeraar en de vermogensbeheertak - naar Beursplein 5 en ontvangt hier 1,5 miljard euro voor bij de uitgifteprijs van 20 euro per aandeel.

Daarbovenop verkoopt de bank nog voor 1,3 miljard euro aan speciale instrumenten aan grote beleggers die in drie termijnen moeten worden omgeruild in aandelen NN. De eerste tranche bedraagt 450 miljoen euro en moet bij de beursgang verplicht ingeruild worden voor aandelen van de verzekeraar.

De institutionele beleggers zullen de aandelen afnemen tegen een korting van 1,5 procent op de introductiekoers.

De omwisseling in aandelen van de twee overige tranches - ieder 337,5 miljoen euro - zullen vanaf 2015 plaatsvinden.

3. Wat krijgt ING hier voor terug?
Verkoop onder druk levert zelden mooie opbrengsten op. De casus NN is hier geen uitzondering op.

Afgaand op de uitgifteprijs wordt NN gewaardeerd op 7 miljard euro bedragen. Dat is aanzienlijk minder dan de waarde volgens de boeken van ongeveer 15 miljard euro.

Het is schaalhans keukenmeester in de verzekeringsbranche. NN heeft reputatieproblemen, er hangt een woekerpolisclaim boven het concern en een extreem lage rente maakt het moeilijk een fatsoenlijk rendement op beleggingen te maken. De waardering van NN zit aan de onderkant van de bandbreedte die analisten eerder hadden aangegeven.

4. Hoeveel moet ING afboeken?
Vanwege deze boekhoudkundige regels kan ING de pijn van afboekingen, het verschil tussen de boekwaarde en de marktwaarde van de aandelen in NN, een beetje uitstellen.

De regels schrijven voor dat alleen moet worden afgeboekt op het belang dat nu verkocht wordt (26,4 procent, dit zijn de aandelen plus instrumenten). Deze afboeking bedraagt 3,2 miljard euro.

Dit betekent dat nog voor miljarden, ruim 5 miljard euro bij de verwachte beursintroductiekoers om precies te zijn, aan afboekingen boven het hoofd hangt. Zodra ING een minderheidsbelang heeft moet het concern het hele bedrag in één keer afboeken. "Brussel" eist dat dit voor eind 2015 moet gebeuren.

Overigens is de exacte omvang van een afboeking niet te geven omdat zowel de boekwaarde van het eigen vermogen als de marktwaarde van het eigen vermogen (de aandelenkoers op de beurs) flink kan schommelen.

Voor een Voya-scenario zou topman Ralph Hamers op voorhand al tekenen. ING bracht mei vorig jaar een deel van de aandelen van de Amerikaanse verzekeringsactiviteiten Voya naar de beurs voor 19,50 dollar.

Inmiddels staat de koers van het aandeel op 36 dollar. ING heeft nog ongeveer 43 procent van de aandelen van Voya en gaat ook dat belang verder afbouwen.

5. Kan de balans het boekverlies dragen?
Zolang ING een meerderheidsbelang houdt, blijft het concern de cijfers van NN consolideren in de groepsbalans. Maar als uiteindelijk alle aandelen zijn verkocht (inclusief die van Voya) blijft er waarschijnlijk nog wel een restje eigen vermogen over.

Het eigen vermogen van de groep is aan het einde van het eerste kwartaal met 45 miljard euro aanzienlijk groter dan het eigen vermogen van alleen het bankgedeelte van 32 miljard euro. "Er is voldoende ruimte om de boekverliezen op te vangen", aldus een woordvoerder van de bank in een telefonische toelichting.

Naar verwachting kunnen enkele miljarden overgeheveld worden van de groep naar de bank als de verkoop helemaal is afgerond.

Het behoeft geen verdere uitleg dat deze restpost waarschijnlijk een schijntje is van wat ooit is betaald bij het verwerven van de activiteiten.

6. Wat gebeurt er met de rest van de aandelen?

Dat is nog onbekend. In het meest aannemelijke scenario zal ING de aandelen onderhands verkopen aan enkele institutionele partijen.

Het gegeven dat ING van Brussel de stukken moeten verkopen zou voor koersdruk van het aandeel kunnen zorgen in de komende jaren.

Een andere route is het zogeheten spinoff-scenario. In dit scenario schuift ING de aandelen NN door naar haar eigen aandeelhouders, die ieder een proportioneel deel van de stukken zullen ontvangen.

Via deze route stroomt er geen cash bij ING binnen, maar kunnen beleggers wel blijven profiteren van een mogelijke koersappreciatie van de aandelen NN.

7. Wat blijft er over als alle verzekeringsactiviteiten zijn verkocht?
Van het gigantische financiële conglomeraat dat ING ongeveer 6 jaar geleden was, is dan weinig meer over.
Wat overblijft is een grote Europese bank die marktleider is in de Benelux, een grote speler is in bijvoorbeeld Duitsland Italië en Frankrijk en ook activiteiten heeft in snelgroeiende landen als Polen, Roemenië en Turkije.

Vanaf 2016 zal de balans van ING flink krimpen. Al blijft het balanstotaal van ruim 800 miljard euro nog steeds groter dan het nationaal inkomen van Nederland.

Wat het risico hiervan is zal duidelijk worden als de resultaten van bankenstresstests in november bekend gemaakt worden. Ondertussen moet ING hopen dat de economie verder aantrekt waardoor de rentemarge kan stijgen en het aantal slechte leningen afneemt.