VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Zorgen Europese luchtvaart over Arabische opmars

Snel groeiende Golf-airlines als Ethiad, Emirates en Quatar Airways zouden dankzij staatsteun voor oneerlijke concurrentie zorgen. Air France-KLM en Lufthansa stapten deze week naar Brussel.

De luchtvaartsector staat in brand.

Grote Europese spelers als Air France-KLM en Lufthansa slaan alarm over de wijze waarop de Arabische luchtvaartmaatschappijen hen het leven zuur maken.

De grote Europese spelers schrijven rode cijfers en dat komt naar eigen zeggen in belangrijke mate door oneerlijke concurrentie uit het Midden-Oosten.

De oliedollars van de rijke sjeiks vloeit via goedkope kredieten arbeid en kerosine massaal naar nationale luchtvaartmaatschappijen en luchthavens als toonbeeld van nationale trots.

Ook zouden de Arabische maatschappijen op de eigen luchthavens lagere tarieven betalen dan de Europese airlines en zouden zij zich veel minder gebonden voelen met strenge Europese regelgeving en belastingen.

Nog zonder succes
Eerdere pogingen van de Europese Commissie om tot afspraken te komen met de Arabische luchtvaartmaatschappijen bleef vruchteloos.

Het gezamenlijke verzoek van Air France-KLM en Lufthansa voor een onderzoek volgt op de acties eerder dit jaar van Europarlementariër Corien Wortmann om een gelijk speelveld in het Europese luchtruim te creëren.

Niet onomstreden
De noodkreet van Air France-KLM en Lufthansa- de Duitsers kwamen twee weken terug nog met een winstwaarschuwing - wordt hen niet door iedereen in dank afgenomen.

Ook Europese overheden investeren in de eigen luchthavens, waar de nationale vliegmaatschappijen extra van profiteren. De Europese spelers zijn vooral zeer inefficiënt en moeten nog veel dieper in de kosten snijden, zo luidt veelal de kritiek.

Ethiad koopt zich in
Grootste angst van de gevestigde Europese orde lijkt nog wel de ontwikkeling dat de Arabieren belangen nemen in Europese luchtvaartmaatschappijen en daar aan de touwtjes gaan trekken.

Ethiad uit Abu Dhabi, partner van Air France-KLM, heeft een belang van 29 procent in de noodlijdende prijsvechter Air Berlin en heeft het via leningen en belangrijke posities daar feitelijk voor het zeggen.

Datzelfde geldt nu bij Alitalia, waarin Ethiad een aandelenbelang van 49 procent zal nemen en heeft toegezegd nog meer geld in de Italiaanse maatschappij te pompen.

Ethiad heeft aangegeven diep in het Italiaanse personeelsbestand te zullen snijden. De snelgroeiende speler uit Abu Dhabi nestelt zich zo diep in het drukke Europese luchtruim.

Positie Air France-KLM
Met de acties van Ethiad komt Air France-KLM in een lastig parket. Beide onderhouden een nauwe samenwerking qua afstemming van vluchtschema's en zogeheten codeshares, waarbij meerdere maatschappijen één vlucht delen.
Echter, de gang naar Brussel van Air France-KLM kan de onderlinge verstandhouding verstoren.

Air France-KLM spreekt over een succesvolle samenwerking met Ethiad en natuurlijk heeft ook Ethiad daar voordeel van door toegang tot de hubs in Amsterdam en Parijs voor met name de lucratievere intercontinentale vluchten.

Duidelijk is wel dat dergelijke stappen voor Air France-KLM vooral defensief van aard zijn.
Zelf wilde het geen extra geld in Alitalia steken, maar het was toch vooral een verhaal van niet kapitaalkrachtig genoeg zijn.

Nu de invloed van Ethiad zo groot is geworden heeft Air France-KLM topman Alexander de Juniac laten weten alsnog in Alitalia te willen investeren. Om veel geld zal het waarschijnlijk niet gaan. Het lijkt vooral een gebaar om de vriendschap met Ethiad te onderstrepen.

Het is afwachten wat Brussel kan doen aan deze vloedgolf uit het Oosten. "If you can't beat them, join them", zo luidde enige tijd terug de veelzeggende woorden van Peter Hartman, inmiddels opgeklommen tot vice-voorzitter van Air France-KLM