VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

30 juni 2014

Tuchtrechter veroordeelt Deloitte-accountant Roger Dassen

  • Pagina printen
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Roger Dassen, voormalig bestuursvoorzitter en thans Global Managing Director van Deloitte, is door de accountantskamer veroordeeld in de nasleep van de omvangrijke boekhoudfraude die in februari 2003 bij Ahold aan het licht kwam.

In een tuchtprocedure aangespannen door particuliere beleggers is aan Deloitte bestuursvoorzitter Roger Dassen de maatregel van waarschuwing opgelegd.


De accountantskamer oordeelt dat Dassen in 2008 oneerlijk en niet oprecht heeft gehandeld door bewust onduidelijkheid te laten bestaan over de vraag bij welke rechtspersoon van Deloitte de vordering van gedupeerde beleggers was achtergebleven.

Maatschappelijk belang boven eigen belang
De particuliere beleggers hebben met deze procedure bereikt dat het maatschappelijke belang van de accountant jegens het beleggend publiek prevaleert boven zijn eigen belang.

De VEB verwelkomt de uitspraak, die haar stelling bevestigt dat Deloitte zich in de onderhandelingen over een ‘herenakkoord' met de VEB onfatsoenlijk en misleidend heeft gedragen, accountants onwaardig. ‘Ik hoop dat deze uitspraak een bijdrage levert aan normherstel onder accountants', aldus VEB-directeur Jan Maarten Slagter.

Misleiding
Beleggers verwijten Deloitte dat onzorgvuldig is gehandeld bij de controle over de jaarrekeningen 1999, 2000 en 2001. Toen de VEB de verjaring van de vorderingen van Ahold beleggers in 2008 wilde voorkomen, heeft Deloitte de VEB misleid.

Geholpen door haar advocaten weigerde Deloitte duidelijk te maken waar de vordering van de Ahold aandeelhouders zich bevond.

Door Dassen werd zelfs de indruk gewekt dat de vordering was overgegaan van de voormalige maten van de Maatschap Deloitte Accountants naar Deloitte Accountants B.V. Dat bleek niet juist. Deloitte probeerde op deze wijze haar aansprakelijkheid te ontlopen.

Oordeel
De accountantskamer oordeelt dat Dassen het fundamentele beginsel van integriteit heeft veronachtzaamd. Dassen heeft onvoldoende betoond dat van hem een eerlijk en oprecht en aldus integer gedrag mag worden verwacht.

De accountantskamer oordeelt eveneens hard over Deloitte's huisjurist Sjef Evers en de advocaten Karen Harmsen en Tom van Wijngaarden. Ook van hen had mogen worden verwacht dat zij eerlijk en oprecht zouden hebben opgetreden.

In 2012 heeft de VEB Deloitte gedagvaard om de schade die aandeelhouders bij de Ahold boekhoudfraude hebben geleden, te verhalen. De inhoudelijke behandeling van deze procedure zal in het najaar van 2014 van start gaan.

Beroep
Deloitte heeft inmiddels aangekondigd in beroep te gaan tegen de uitspraak van de Ondernemingskamer.


Gerelateerde artikelen

Veel gestelde vragen VEB-actie Deloitte
24-10-2016

De VEB is een juridische actie tegen Deloitte Accountants gestart, vanwege …

Lees verder

CBB draait maatregel tegen voormalig Deloitte-bestuursvoorzitter Dassen terug.
CBB draait maatregel tegen voormalig Deloitte-bestuursvoorzitter Dassen terug.
23-09-2016

Lees verder

Rechtszaak tegen Deloitte in Ahold-zaak uitgesteld tot 2015
Gevolgen van veroordeling Deloitte-topman Dassen voor beleggers
02-07-2014

Opmerkelijk nieuws deze week die raakt aan de zaak van de VEB tegen accoun…

Lees verder