VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

ING en ABN blijken goed weg te zijn gekomen na schending sancties VS

Het leek erop dat ING en ABN Amro stevig waren aangepakt door de Amerikaanse autoriteiten voor de schending van sancties. Nu BNP Paribas een miljardenboete moet betalen lijkt het er echter op dat de Nederlandse banken goed zijn weggekomen.

BNP Paribas betaalt de Amerikaanse overheid 8,9 miljard dollar om vervolging af te kopen. De bank heeft tussen 2004 en 2012 ongeveer 8,8 miljard dollar illegaal door het Amerikaanse financiële systeem gesluisd.

Het ging om geld uit landen waarmee Amerikaanse banken geen zaken mogen doen: Sudan, Iran, Birma en Cuba. Om de transacties te kunnen doen bedienden de bankiers zich van frauduleuze praktijken. Denk aan valsheid in geschrifte en samenzwering.

Dit alles zal Nederlandse bankiers bekend in de oren klinken. ABN Amro en ING hebben hetzelfde gedaan als BNP Paribas. ABN trof in 2010 al een schikking van 500 miljoen dollar, ING betaalde 619 miljoen dollar.

 De drie banken met elkaar vergeleken
-/-
Landen 
Periode 
Som illegale transacties
Boete
ABN Amro 
Soedan, Iran, Cuba, Libië
 1995-2007 3,2 mld500 mln
ING Soedan, Iran, Birma, Cuba 2002-2007
1,6 mld
619 mln
BNP Paribas Soedan, Iran, Birma, Cuba 2004-2012 8,8 mld 8,9 mld

De boete van BNP is ongeveer even groot als het totaalbedrag dat ze door de VS hebben gesluisd. Voor ING was het bijna 40 procent, voor ABN ongeveer 15 procent.

Daarnaast mag BNP een half jaar niet handelen in dollars en moet het een aantal werknemers ontslaan. Al met al is BNP dus een stuk harder aangepakt dan de Nederlandse banken.

Volgens de Amerikaanse autoriteiten was BNP dan ook de grootste overtreder. De Fransen zijn het langst doorgegaan en binnen de bank reikte de betrokkenheid bij de illegale praktijken tot in de top.

Het gat tussen de boete van BNP en die van de twee Nederlandse banken is desalniettemin aanzienlijk. Het lijkt erop dat de bankiers in Amsterdam in hun handen mogen knijpen met de ‘recordschikkingen' die ze een paar jaar geleden hebben kunnen treffen.

{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}