VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beleggers steeds selectiever binnen stijgende trend

De balans na zes maanden beurshandel: stijgende koersen, met grote individuele uitschieters naar boven en naar beneden. Beleggers blijken kieskeuriger te worden.

Hoewel de beweeglijkheid van de koersen het afgelopen halfjaar is teruggelopen zullen de meeste beleggers toch de behoefte hebben aan een adempauze.

De beurzen stijgen per saldo, maar tegelijkertijd is sprake van een wisselvallig economisch klimaat met zelfs teruglopende groei-indicatoren. Bovendien nemen de geopolitieke spanningen met de dag toe.

Het lijkt geen klimaat om op het eerste gezicht vol in aandelen te zitten, maar beleggers zien bij de alsmaar dalende marktrente weinig alternatieven.

Beleggers zijn afgelopen maanden wel kieskeuriger geworden. Ze hebben vooral oog voor waardering en stabiele aantrekkelijke dividenduitkeringen. Een goede kasstroom en solide balans zijn daarvoor vereist.

Dividend superieur
Een geloofwaardig dividendrendement van drie procent of meer steekt superieur af tegen de slechts 1,5 procent dat op Nederlands staatspapier met een looptijd van tien jaar gemaakt wordt. Een record-low.

De Duitse Bund zit op 1,25 procent, dicht tegen de all-time low van 1,15 procent aan bereikt in 2012 op de top van de eurocrisis.

Beleggers in Europees staatspapier hebben door de gedaalde rente de afgelopen zes maanden wel een aardige koerswinst op hun papier behaald en het daarmee zelfs nog beter gedaan dan de aandelenmarkt.

Winnaars en verliezers
Een blik op de prestaties van de individuele fondsen aan het Damrak laat zien dat beleggers tussen hoop en vrees leven.

Onder de winnaars bevinden zich vooral goede, stabiele dividendbetalers, terwijl onder de minder presterende aandelen de meer cyclische fondsen te vinden zijn die vorig jaar al een flink voorschot op betere economische tijden hebben genomen en twijfel hebben opgeroepen bij beleggers.

Vastgoedfondsen, bekend van de hoge winstuitkeringen, leverden fraaie totaalrendementen (dividend plus koerswinst) op: Corio (+22 procent), Unibail Rodamco (+18,9 procent), ECP (+16,8 procent), Vastned Retail (+18,1 procent) en Wereldhave (+26,3 procent).

Dissonant blijft NSI met een totaalrendement van 3,2 procent. Kantoren zijn toch minder stabiel dan winkels en bovendien is de balans van NSI relatief zwak. Het dividend is bij NSI dus minder zeker.

De meeste defensieve fondsen (lees stabiele dividendbetalers) presteerden bovengemiddeld. Royal Dutch Shell (+20 procent), Unilever en Reed Elsevier (beide +11,3 procent).

Wessanen, fabrikant van gezondheidsvoeding, is bezig met een succesvolle turnaround en met een total return van 55,7 procent de grote winnaar in de sector.

Dissonant is diervoederbedrijf Nutreco (-7,6 procent) dat goede kwartaalcijfers publiceerde, maar bij beleggers twijfel opriep vanwege angst voor toenemende concurrentie .

Cyclisch valt terug
Cyclische fondsen die vorig jaar fors zijn opgelopen en wat magere kwartaalcijfers overhandigden vielen terug. Hieronder ArcelorMittal (-15 procent), Philips (-9,3 procent), Randstad (-14 procent), TenCate (-12 procent) en TMG (-25,9 procent).

De meer conjunctuurgevoelige bedrijven die wel goede resultaten lieten zien en stevig bij kas zitten waren wel gewild.

Wat te denken van Aperam (+86,2 procent), ASMI (+28,7 procent), BinckBank (+24,3 procent), Docdata (+19,6 procent), USG People (+16,2 procent), Neways (+47,9 procent), Besi (+62,5 procent) en Value8 (+49,1 procent).

De grootse verliezers zijn bedrijven die de krantenkoppen hebben gevuld met negatief nieuws als fraude en verliezen op projecten: Imtech (-65,8 procent), SBM Offshore (-19,9 procent), Ballast Nedam (-25,7 procent).

Blik vooruit
Het ziet er voorlopig niet naar uit dat de marktrente flink zal oplopen. De ECB pompt juist extra geld in de markt om deflatie te voorkomen.

Wat dat betreft zullen aandelen ook in de tweede jaarhelft in de belangstelling staan van beleggers. Door de gerealiseerde koerswinsten zijn echter ook hier de rendementsverwachtingen tanende.