VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Verkoop van E-Plus maakt van KPN weer een dividendaandeel

Het was even billenknijpen, maar KPN heeft toestemming van Brussel gekregen het Duitse onderdeel E-Plus te verkopen. Wat betekent dit voor beleggers?

Beleggers leefden bijna een jaar in onzekerheid. Maar woensdag krijgt KPN toestemming van Brussel om het Duitse onderdeel E-Plus onder voorwaarden te verkopen aan Telefónica Duitsland.

Naar verluidt was het een stevig potje touwtrekken tussen Madrid (hoofdkantoor Telefónica), Den Haag (hoofdkantoor KPN) en de Europese Commissie in Brussel.

Wat is de einduitkomst van de onderhandelingen, en wat betekent dit voor beleggers KPN?

Concessies
De grootste angst van Brussel was dat door de samenvoeging van beide partijen de nieuwe onderneming te veel macht zou krijgen. Consumenten zouden hierdoor benadeeld worden.

De Europese Commissie eist dat Telefónica Duitsland 30 procent van zijn netwerk afstaat aan één of meer telbedrijven die niet over een eigen netwerk beschikken (MVNO).

Telefónica Duitsland kiest er voor een overeenkomst met Drillisch te tekenen, de derde MVNO van Duitsland.

In de overeenkomst is te lezen dat Telefónica een vijfde van zijn netwerk capaciteit verkoopt aan Drillisch binnen een periode van 5 jaar. Daarnaast heeft het Duitse bedrijf de optie om nog eens 10 procent extra capaciteit over te nemen.

Volgens Europees commissaris Joaquin Almunia (Mededinging) neemt deze toezegging van Telefónica de zorgen over de concurrentie weg. 'Consumenten blijven profiteren van een concurrerende markt', concludeerde hij.

De afronding van de verkoop van E-Plus zal naar verwachting plaatsvinden in het derde kwartaal van 2014, onder meer volgend op een claimemissie door Telefónica Deutschland.

Nog steeds 5 miljard voordelen
Dat de verkoopdeal door lijkt te gaan is gunstig voor beleggers. KPN ontvangt 5 miljard euro in contanten en blijft een belang van 20,5 procent in de nieuwe onderneming houden.

Het valt op dat KPN dat het concern ondanks deze concessie blijft vasthouden aan de verwachting van 5 miljard euro aan synergievoordelen door de samenvoeging van beide bedrijven. Dat is een flink bedrag. Ter vergelijking: de beurswaarde van heel KPN is ruim 11 miljard euro.

KPN kan uit de synergie-snoeppot eten via het 20,5 procent belang in Telefónica Duitsland dat het blijft aanhouden.
Ook zal de zwakke balans van KPN worden versterkt als de overname slaagt.

‘KPN zal het grootste gedeelte van de EUR 5,0 miljard in contanten aanwenden om haar financiële flexibiliteit te vergroten en de uitvoering van haar strategie in Nederland en België te ondersteunen' zo meldt haar persbericht.

Aangezien het concern E-Plus voor een stevige verkoopprijs verkoopt zullen de schuldenratio's na de verkoop verbeteren.

Hierdoor ontstaat weer ruimte voor dividend. KPN heeft uitgesproken over dit boekjaar 7 eurocent uit te keren. Het belbedrijf geeft aan dat het dividend per aandeel over het jaar 2015 naar verwachting verder zal groeien.

Helemaal overnemen
In de ochtendhandel waren beleggers euforisch over de goedkeuring, maar de feestvreugde ebde later op de dag weg. Een uur voor het sluiten van de beurs noteert het aandeel op 2,62 euro, 0,6 procent lager dan bij het slot van gisteren.

 
Beleggers lijken in te zien dat KPN, afgezien van de kleine Belgische activiteiten, een lokale speler wordt. Ook de omzet krijgt een optater: zonder Duitsland zou de omzet over 2013 niet 11,6 maar 8,3 miljard euro bedragen.

Bovendien heeft topman Blok in thuisland Nederland te kampen met de nodige probleemdossiers. Blok verwacht dat de financiële resultaten richting het einde van het jaar zullen stabiliseren, maar hier was bij de eerste kwartaalcijfers nog geen zicht op.

Vooral bij het onderdeel Mobiel blijft door zware concurrentie en "veranderend klantgedrag" de situatie problematisch: in het eerste kwartaal daalde omzet hier met 12 procent.

Ondanks deze strubbelingen zijn enkele marktvorsers van mening dat het kleinere KPN met een sterkere balans een stuk aantrekkelijker is voor partijen die het bedrijf willen overnemen.

LEES MEER:

25 april 2014

9 april 2014

27 maart 2014

19 februari 2014

8 januari 2014

 8 januari 2014




Gerelateerde artikelen