VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

03 juli 2014

Zes aandachtspunten voor de komende stroom halfjaarcijfers

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Het tweede kwartaal is achter de rug. Dat betekent dat het cijferseizoen binnenkort weer begint. Wat kunnen beleggers verwachten?

In Nederland doet bouwbedrijf Ballast Nedam maandag al de aftrap, een week later gevolgd door chipmachinefabrikant ASML.

De vierde week van juli komt de vaart er echt in met onder anderen AkzoNobel, TomTom en Unilever.

Zes aandachtspunten voor het komende kwartaalcijferseizoen.

1. Omzetgroei
Sinds de financiële crisis zijn kostenbesparingen de belangrijkste bron van winstgroei. Uiteindelijk is omzetgroei echter de enige manier waarop bedrijfswinsten structureel kunnen toenemen. In de VS draait de economie een stuk beter en laten bedrijven ook weer omzetgroei zien.

Sportkledingproducent Nike meldde bijvoorbeeld vorige week al een omzetgroei op jaarbasis van 10 procent. Pakjesvervoerder FedEx zag de omzet op jaarbasis met 4 procent toenemen. Bij Nederlandse bedrijven die internationaal actief zijn zou ook sprake moeten zijn van aardige omzetgroei.

2. Valutapijn opkomende markten
Tegelijk hebben veel Nederlandse multinationals waarschijnlijk nog wel last gehad van ongunstige valutakoersen van opkomende landen.

Dit zou wel het laatste cijferseizoen moeten worden waar de valutapijn zich echt nog laat gelden in de vergelijkende cijfers. De meeste koersdalingen hebben zich vorig jaar zomer voorgedaan, daarna zijn de munten gestabiliseerd.

3. Herstel economie zichtbaar bij op Nederland gerichte bedrijven
Na een krimp in het eerste kwartaal, heeft de Nederlandse economie de draad in het tweede kwartaal weer opgepakt.

Het consumentenvertrouwen is flink verbeterd, de detailhandelsverkopen zitten in de lift, het aantal faillissementen daalt en zelfs de arbeidsmarkt lijkt te verbeteren. Bedrijven met een sterke focus op Nederland zullen dit in het tweede kwartaal gemerkt hebben.

4. Uitzenders en banken

Het gaat dan allereerst om de uitzenders. USG People en Randstad meldden in eerdere kwartalen al aantrekkende omzetten. Bij banken (ING) zouden de voorzieningen voor slechte leningen moeten teruglopen, wat positief is voor de winst.

5. Ook omzetherstel in probleemsectoren als de detailhandel

In april namen de inkomsten in de detailhandel op jaarbasis met 3,4 procent toe. Recentere cijfers zijn er niet, maar gezien het verbeterde consumentenvertrouwen ligt het voor de hand dat de positieve trend zich heeft doorgezet. Dit zou te zien moeten zijn in de resultaten van detailhandelsbedrijven zoals Macintosh of Beter Bed.

6. Positief kwartaalcijferseizoen
Door de bank genomen zou het een positief kwartaalcijferseizoen moeten worden. Na het vooral door weersomstandigheden tegenvallende eerste kwartaal kan het tweede kwartaal ook bijna alleen maar meevallen.

Of dit betekent dat de aandelenkoersen ook verder zullen oplopen is nog wel even de vraag. De koersstijgingen zijn zowel in de VS als in Europa de afgelopen maanden doorgegaan. Het zou dus goed kunnen dat positieve bedrijfscijfers al grotendeels zijn ingeprijsd.


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}