VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

10 juli 2014

Fugro ontgoochelt beleggers met tweede winstalarm in drie maanden

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Als een bedrijf vlak na middernacht een persbericht verstuurt, moet er iets aan de hand zijn. Dat is voor Fugro een understatement. Voor de tweede keer in drie maanden verrast de bodemonderzoeker beleggers met slecht nieuws.

Terwijl Nederland de teleurstelling over de verloren strafschoppenserie tegen Argentinië aan verwerken was werd vanuit Leidschendam een persbericht de wereld ingeschoten.

Om 1.04 uur kwam de bodemonderzoek met slecht nieuws: Fugro heeft opnieuw slechte maanden achter de rug en ziet de komende tijd minder groei dan eerder gedacht.

De olie- en gassector ligt er volgens Fugro niet goed bij, waardoor de winstmarge (ebit) ten opzichte van een jaar geleden meer dan gehalveerd is. Bovendien moet Fugro ruim 300 miljoen euro afboeken.

Het is daarmee de tweede keer in drie maanden dat topman Paul van Riel een winstwaarschuwing moet afgeven en deze is nog steviger .

Zuiniger
Nadat eerder al het eerste kwartaal tegenvallend was verlopen, was het tweede kwartaal zowaar nog slechter.

‘Onze prestaties waren de laatste maanden slechter dan verwacht', zegt Van Riel nu. Hij wijt dit onder meer aan opdrachtgevers die het zuiniger aan doen.

Grote oliemaatschappijen als Chevron, Shell of Total zitten op het vinkentouw en schroeven hun kapitaalinvesteringen terug. De bodemonderzoeker uit Leidschendam merkt dit in ‘vertragingen bij projecten' en ‘toegenomen margedruk'.

Van Riel voegt daar nog aan toe dat het ‘meer en meer duidelijk wordt dat de situatie in de olie- en gasindustrie slechter is geworden'.

Door tegenvallende prijzen van olie en gas zijn oliemaatschappijen voorzichtiger geworden. Bij de huidige prijsniveaus zijn niet alle nieuwe exploratieprojecten meer economisch interessant om nu op te starten.

Herzien
De situatie is zelfs zo teleurstellend dat topman Paul van Riel ook direct de middellange termijn doelstellingen voor 2016 voor het bedrijf moet herzien.

Dat is extra pijnlijk omdat de topman en zijn medebestuurders deze doelstellingen nog maar kort geleden hebben gepresenteerd.

Eind september vorig jaar had het bedrijf de langverwachte nieuwe strategie en aangepaste doelstellingen wereldkundig gemaakt tijdens een in Londen gehouden analistenbijeenkomst.

Overboord
Fugro mikte sindsdien op een gemiddelde jaarlijkse omzetgroei van ‘meer dan tien procent'. De omzet zou daarmee in 2016 tussen de 3,3 en 3,7 miljard euro moeten uitkomen. In 2012 was dat nog 2,2 miljard euro.

De winstmarge (ebit) wilde Van Riel naar 15 procent brengen en het rendement op geïnvesteerd kapitaal van 12 procent naar 14 procent. De winst per aandeel zou meer dan tien procent per jaar moeten stijgen.

Twijfels
Dat Fugro nu al op haar doelstellingen moet terugkomen, doet hernieuwde twijfels rijzen over hoe goed het management op de hoogte is van de gang van zaken bij de werkmaatschappijen.

Fugro kwam vorig jaar naar eigen zeggen "in een midlifecrisis" terecht. In kort tijdsbestek vertrok de topman, beschuldigde een klokkenluider het bedrijf van winstmanipulatie en stapte een commissaris op vanwege onvrede over het tempo waarin de financiële afdeling werd versterkt.


Gerelateerde artikelen

Fugro kan verder profiteren van de hogere olieprijs
Olieprijs stijgt, markt voor dienstverleners keert, Fugro blijft voorzichtig
Olieprijs stijgt, markt voor dienstverleners keert, Fugro blijft voorzichtig
22-01-2018

Met het stijgen van de olieprijs zouden de kansen voor de dienstverleners a…

Lees verder

Shell fugro olieprijs oliesector
Fugro ziet licht aan eind tunnel, maar heeft wel kapitaal nodig om de tunnel uit te komen
Fugro ziet licht aan eind tunnel, maar heeft wel kapitaal nodig om de tunnel uit te komen
30-10-2017

Er gloort licht aan het eind van de tunnel bij Fugro, volgens topman Paul v…

Lees verder

Aandeelhouders fugro kapitaal
Agressieve grootaandeelhouder Boskalis wilde Fugro-president-commissaris Harrie Noy wippen

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}