VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Tapering VS halverwege, verwachte onrust blijft uit

De afbouw van het opkoopprogramma van de Amerikaanse centrale bank is net over de helft. Het langzaam terugdraaien van deze stimuleringsmaatregel verloopt tot nu toe boven alle verwachtingen.

Uit de notulen van de laatste vergadering van de Federal Reserve vorige maand bleek woensdag dat het programma in oktober waarschijnlijk zijn zwanenzang zal beleven.

Kocht de Fed eind vorig jaar nog 85 miljard dollar aan verpakte hypotheken en staatsobligaties op, in juli is dat nog maar 35 miljard euro.

Vooraf was de verwachting dat de taper, zoals de afbouw populair heet, zou leiden tot onrust op de financiële markten. Toen vorig jaar voor het eerst gehint werd op het langzaam dichtdraaien van de geldkraan leidde dat meteen tot hogere rentestanden.

Het lijkt er echter op dat de vrees voor het lijden groter is geweest dan het lijden zelf. Sinds de taper op gang kwam in januari, is de reactie op de financiele markten stoicijns geweest. Een overzicht.

Aandelenmarkten op nieuwe records
De aandelenbeurzen op Wall Street hebben een moeilijk voorjaar gehad. Dat kon ook bijna niet anders gezien de onrust in onder meer Oekraïne.

Technologiefondsen kregen daarnaast een tik. Inmiddels heeft de Dow Jones-index echter een nieuw record gepakt van meer dan 17.000 punten en zijn de doemdenkers die een crash voorspellen weer van de voorpagina's gevallen.

Obligatiemarkten stabiel

Na een sterke stijging van de rente op tienjaarsobligaties in het voorjaar van 2013 is het rustig geweest op de obligatiemarkt. De tienjaarsrente is dit jaar licht gedaald van circa 2,8 naar ongeveer 2,5 procent.

Dit is tegenstrijdig omdat een van de doelen van de stimuleringsmaatregelen was om de rente te drukken. Het wijst er wel op dat de invloed van de Fed op de langlopende rente wellicht minder groot is dan vaak wordt gedacht.

Valutamarkten ook
De aankondiging van de taper had grote impact op de valutakoersen van met name opkomende markten. In de zomer zakten onder meer de Turkse lire, de Braziliaanse real, de Indiase rupee en een reeks andere Aziatische munten weg tegen de dollar.

Het afgelopen halfjaar heeft deze trend zich niet doorgezet, sterker nog de verliezen zijn in veel gevallen weer weggewerkt. Voor Nederlandse multinationals die de afgelopen kwartalen veel last hadden van valutapijn is dat een meevaller.

Geen impact echte economie

Dat de taper doorgaat is op zichzelf goed nieuws omdat de Fed het niet door zou zetten als er ook maar een hint was dat de Amerikaanse economie weer sputtert. De economie lijkt na een slecht eerste kwartaal een goed tweede kwartaal te hebben gehad.

De arbeidsmarkt is ook verder verbeterd. Het aantal uitkeringsaanvragen, een goede maat voor de stand van de economie, is terug op het niveau van voor de financiële crisis.