VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beleggers vragen BAM om opheldering over interne controle

Nieuwe tegenvallers bij twee infrastructuurprojecten bezorgden Bam een strop van 75 miljoen euro. Beleggers vragen het bouwbedrijf om uitleg. En vooral of Bam adequate maatregelen heeft getroffen om herhaling te voorkomen.

Na zijn beleggers wederom gaan twijfelen over de projectbeheersing bij het grootste bouwconcern van Nederland.

Namens beleggers heeft beleggersvereniging VEB bij Bam om opheldering gevraagd over het risicomanagement en het ‘in control' zijn van het bestuur.



Vragen
Beleggers willen nu van topman Nico de Vries en zijn commissarissen weten op grond waarvan Bam in april van dit jaar nog van mening was ‘in control' te zijn.

Ook is de vraag op welke het bedrijf, afgezien van de in 2013 ingestelde operationele audit functie, wijzigingen heeft aangebracht in de projectbeheersing en rapportagestructuur.

Bovendien is van belang hoe Bam beoordeelt of nieuwe projecten wel of niet moeten worden aangenomen. Ofwel, welke aanpassingen het bedrijf precies heeft doorgevoerd in haar selectie- en aannamebeleid (voorcalculatie, inhoud contracten) van nieuwe werken om herhaling te voorkomen.

Volgens De Vries zouden de recente kostenoverschrijdingen onder de nieuwe procedures niet zijn gebeurd.

Winstalarm
Bam moest eerder deze week grote projectverliezen (in cash) van 75 miljoen euro melden. Dit door kostenoverschrijdingen bij twee infraprojecten in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Het winstalarm volgde nadat De Vries onlangs tijdens de aandeelhoudersvergadering (24 april) had gezegd dat Bam ‘op dit moment geen projecten met materiële financiële aandachtspunten' heeft.

Eerder had hij vorig jaar augustus al verliezen bekendgemaakt bij een aantal grote buitenlandse projecten.

Beurskoers
De beurskoers van Bam is sinds de winstwaarschuwing eerder deze week met zo'n 40 procent gedaald. Daardoor werd het bedrijf op de beurs in enkele dagen ongeveer 350 miljoen euro minder waard.

Een misser bij een bouwproject kan direct het verschil maken tussen winst of verlies. Dat geldt vooral als de werken tegen te scherpe prijzen zijn aangenomen. Dan is de veiligheidsmarge om klappen op te vangen al snel te krap.

LEES MEER:

7 juli 2014

15 mei 2014



Gerelateerde artikelen