VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Hedgefonds maant DSM met zachte hand tot afslankoperatie

Het Amerikaanse hedgefonds Third Point heeft een belang genomen in DSM en via een brief aan de eigen investeerders het bestuur aangespoord meer focus in de bedrijfsactiviteiten aan te brengen. Een oproep voor DSM om door te zetten waar het al mee bezig is.

Third Point is gevestigd in New York en wordt gerund door de activistische aandeelhouder .

Het feit dat het hedgefonds een belang in DSM heeft genomen kwam naar voren uit een kwartaalverslag dat het naar de eigen investeerders had gestuurd.

Bij de AFM is geen melding zichtbaar, wat er op wijst dat het belang onder de eerste meldingsdrempel van 3 procent is gebleven.

Third Point laat in deze beleggersbrief weten weinig ratio te zien achter het bij elkaar houden van de bedrijfsonderdelen Nutrition (vitamines, voedingssupplementen en diervoeding) en Performance Materials (hoogwaardige materialen voor met name de bouw- en autoindustrie).

Van synergie tussen beide onderdelen is volgens Third Point nauwelijks sprake, terwijl de combinatie van de activiteiten het voor beleggers lastig maakt deze op waarde te schatten.

Nutrition is veel minder conjunctuurgevoelig dan Performance Materials en behaalt structureel hogere marges. Splitsing zou volgens het hedgefonds een hogere waardering ontsluiten.

Aansporen
Via een u-bocht richt Third Point zich tot de top van DSM. "gegeven de succesvolle verkoop van niet-kernactiviteiten in het verleden, kijken we uit naar de inspanningen van het DSM-management om aandeelhouderswaarde te ontsluiten door het eigen bedrijf verder te stroomlijnen" (vertaling uit het engels. red).

Ratio achter belang

Markkenners reageerden niet verrast over de positie die het activistische hedgefonds in DSM heeft genomen.
En hoewel DSM een totaalstrategie hanteert voor beide onderdelen is het zelf al actief bezig de focus verder te verleggen richting Nutrition, goed voor 47 procent van de concernomzet en 73 procent van het ebitda.

Zo heeft DSM zijn farmatak ondergebracht in een joint venture en zoekt het een koper voor de zwaar verliesgevende caprolactam tak, de grondstof voor nylon en kunststof.

Niks nieuws
Een belang nemen in een fonds is een prima zaak. Om vervolgens ongenoegen te uiten over de bedrijfsstrategie in een brief aan eigen beleggers die uitlekt naar de media roept vragen op.

An sich is er weinig nieuws onder de zon. Veel (zaken-)banken doen aan klantenbinding door hun adviezen en favorietenlijstjes eerst aan de eigen klandizie door te geven om ze pas later aan de markt te openbaren. Eventuele koersstijgingen die daarop volgen vallen in goede aarde bij de eigen relaties.

Zou Third Point de koerswinst gelijk cashen dan zou zij in strijd handelen met de eigen visie die het in de brief over DSM heeft weergegeven. Want enig geduld lijkt de activistische belegger wel te hebben met het Limburgse concern.

LEES MEER:
6 mei 2014 26 februari 2014

21 januari 2014

5 november 2013

6 september 2013

6 augustus 2013

{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen