VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

24 juli 2014

Nederlandse mixfondsen zijn goedkoper en presteren beter

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Mixfondsen van Nederlandse aanbieders hebben de afgelopen jaren een hoger rendement gehaald dan de fondsen van buitenlandse aanbieders. Het verschil is de laatste tijd groter geworden door invoering van het provisieverbod.

Dat blijkt uit van beleggersvereniging VEB en fondsenspecialist Morningstar naar kosten en prestaties van 150 in Nederland verkrijgbare mixfondsen.

Mixfondsen zijn beleggingsfondsen die vermogen spreiden over verschillende categorieën zoals aandelen en obligaties.

Het is een makkelijke en relatief goedkope manier voor beleggers om spreiding aan te brengen in de portefeuille zonder daarbij hulp nodig te hebben van een adviseur of vermogensbeheerder.

Prestaties
Uit het onderzoek blijkt dat de verschillen in prestaties tussen de verschillende fondsen groot zijn.

Als de rendementen van mixfondsen vergeleken worden met die van een vergelijkbaar mandje met indexfondsen dan blijkt het overgrote deel van de mixfondsen slechter te hebben gepresteerd.

Slechts een vijfde van de defensieve (behoudende) mixfondsen heeft de afgelopen jaren beter gepresteerd dan vergelijkbare indexfondsen.

Van de offensieve fondsen, waarin aandelen een groot deel van de portefeuille vormen, wist slechts zes procent de benchmark in de afgelopen vijf jaar te verslaan, zonder daarbij meer risico te nemen dan de achterblijvende, concurrerende fondsen.

Nederlandse aanbieders scoren goed

Onder de kleine groep fondsen die afgelopen jaren beter dan gemiddeld scoorde, bevinden zich opvallend veel "Nederlandse" fondsen. Dit verschil is deels te verklaren door de lagere kosten die de fondsen rekenen ten opzichte van de buitenlandse aanbieders. Lage kosten zijn geen garantie voor een goed rendement, maar de kans daarop wordt wel groter.

De laatste maanden zijn de verschillen in rendement tussen mixfondsen van Nederlandse en buitenlandse aanbieders verder opgelopen.

Dat voordeel heeft te maken met de verdwenen distributievergoeding, waarbij met name de Nederlandse fondsaanbieders het kostenvoordeel hebben doorgegeven aan de klant door een goedkopere fondsklasse te introduceren. Sommige buitenlandse spelers hebben dit niet of in beperkte mate gedaan.

Vergelijken loont
Wie zelf zijn beleggingsportefeuille op een eenvoudige manier wil spreiden kan kiezen uit een ruim assortiment aan mixfondsen. Vergelijken loont want de verschillen in prestaties en kosten zijn groot. .


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}