VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Hogere olieprijs stuwt beurs

De Amsterdamse beurzen hebben afgelopen week geprofiteerd van een herstel van de olieprijs, terwijl nieuws omtrent Griekenland nog altijd de markten blijft domineren.

De AEX sloot afgelopen week 1,0 procent hoger op 454,69 punten, terwijl er voor de AMX een plus van 1,3 procent resteerde.

De prijs voor een vat Brent-olie steeg afgelopen week meer dan tien procent tot 58,13 dollar. Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell profiteerde stevig van de gestegen olieprijs en was afgelopen week de grootste stijger onder de hoofdfondsen met een plus van 8,5 procent.

Griekenland beheerste evenwel de markten, met een gematigde toon vergeleken met de ramkoers waarop het Zuid-Europese land vorige week leek in te zetten.

Vrijdag verlaagde kredietbeoordelaar Standard & Poor's de rating voor Griekenland. De maatregelen van de Europese Centrale Bank om niet langer Griekse staatsobligaties als onderpand voor financiering te accepteren vergroot volgens S&P de kans en onzekerheid dat de Griekse banken met een tekort aan liquiditeit komen te zitten.

Ook kredietbeoordelaar Moody's waarschuwde voor een toekomstige verlaging van de rating voor Griekenland, vanwege de grote mate van onzekerheid over de uitkomsten van de onderhandelingen tussen Griekenland en de Europese autoriteiten.

De gesprekken kunnen volgens Moody's mogelijk tot gevolg hebben dat Griekenland niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen en daarmee in een faillissement raakt.

Macrocijfers
De handelsweek ging maandag op de eerste handelsdag van de maand traditiegetrouw van start met de inkoopmanagersindexen voor de industrie.

De inkoopmanagersindex in de eurozone steeg licht, terwijl de inkoopmanagersindex voor de Duitse industrie juist licht daalde. De cijfers voor China, die wezen op krimp, werden teleurstellend ontvangen, terwijl in Amerika de industrie nog wel altijd groeit, zij het in het laagste tempo in een jaar tijd.

Woensdag bleek verder dat de activiteit in de dienstensector van de eurozone in januari in een hoger tempo steeg met een inkoopmanagersindex die opliep. Ook de Amerikaanse dienstensector schakelde een tandje bij. Markit en het ISM berekenden beide een hogere inkoopmanagersindex, waarop volgens analisten van KBC niet was gerekend.

Het slotstuk van de week was de publicatie van het Amerikaanse banenrapport dat geldt als 's werelds belangrijkste macrocijfer. De banengroei was lager dan voorheen, maar de achterliggende data boden genoeg redenen voor optimisme in de markt.

Desondanks besloot Wall Street de handelsdag in het rood, nadat voorlopige cijfers over het Amerikaanse consumentenkrediet beleggers niet konden bekoren.

Agenda
Komende week krijgen beleggers onder meer inzicht in de industriële productie in Nederland, Frankrijk, Italië, het Verenigd Koninkrijk en de eurozone.

Op donderdag komen de Amerikaanse detailhandelsverkopen over januari naar buiten, op vrijdag gevolgd door de nieuwste economische groeiramingen in verschillende Europese landen en de eurozone, samen met het Amerikaanse consumentenvertrouwen gemeten door de Universiteit van Michigan.

De aandacht zal echter voornamelijk richting bedrijfscijfers gaan, met in Nederland onder meer DSM, Heineken, ING Groep, AkzoNobel en ArcelorMittal op de agenda. In Europa openen onder meer UBS, Credit Suisse, Rio Tinto, Total en ThyssenKrupp de boeken over het afgelopen kwartaal.

Uit de Verenigde Staten volgen onder meer The Coca-Cola Company, PepsiCo, Cisco Systems, Liberty Global en Voya, de Amerikaanse verzekeringsdochter van ING Groep.

Beursgangen
Afgelopen week keerde Lucas Bols op woensdag met succes terug op de Amsterdamse beurs. De Amsterdamse destillateur bracht ruim acht miljoen aandelen naar de beurs tegen een prijs van 15,75 euro per stuk, oftewel een belang van 64,9 procent.

Daarmee bedraagt de totale waarde van Lucas Bols circa 196 miljoen euro. Op de eerste handelsdag sloot het fonds op 16,50 euro.

Ook Grandvision maakte de stap naar het Damrak. Grootaandeelhouder HAL besloot om 51 miljoen aandelen uit te geven tegen een prijs van 20,00 euro per aandeel, wat een totale waarde van de optiekketen betekent van circa 5,0 miljard euro. Op de eerste handelsdag sloot het fonds op 20,35 euro.

Stijgers en dalers
Onder de hoofdfondsen ging Royal Dutch Shell afgelopen week met een plus van 8,5 procent aan kop, in navolging van de hogere olieprijs.

Altice profiteerde met een winst van 7,3 procent stevig van een koersdoelverhoging door Goldman Sachs, terwijl de top van Altice liet weten een belang in de eigen onderneming over te nemen van Carlyle.

KPN steeg 3,7 procent op weekbasis na publicatie van de jaarcijfers. Onderaan bleven de verliezen voor hekkensluiters ASML en Unilever met ten hoogste 3,9 procent beperkt.

In de Midkap gingen PostNL, BAM Groep en NSI aan kop met winsten van ruim negen procent. BAM meldde de verkoop van de bemalingsactiviteiten van dochteronderneming BAM Nelis De Ruiter aan Mos Grondwatertechniek, terwijl NSI profiteerde van een adviesverhoging door ABN AMRO naar Kopen vanwege de lagere rentelasten die voor het vastgoedbedrijf in het verschiet liggen.

Imtech verloor op weekbasis 1,7 procent. De technisch dienstverlener meldde dat het dinsdag bezoek kreeg van de Duitse autoriteiten in verband met een mogelijke overtreding van de mededingingsregels.

TenCate verloor afgelopen week 2,0 procent, nadat het Almelose bedrijf afschrijvingen ter waarde van ruim 80 miljoen euro aankondigde bij hoofdzakelijk de divisie Advanced Armour. Grootste daler was evenwel Air France-KLM met een min van 5,8 procent.