VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Arcadis moet gewenste groei via overnames halen

De winstgroei van advies- en ingenieursbureau Arcadis over afgelopen kwartaal valt tegen. Een nieuwe grote aankoop moet de winst verder helpen stijgen. 

Een paar dagen na op het eerste gezicht solide kwartaalcijfers tovert Arcadis een nieuwe overname uit de hoge hoed.

Advies- en ingenieursbureau Arcadis heeft een bod van bijna 324 mln gedaan op de Britse branche­genoot Hyder

Voor Arcadis is het de grootste overname sinds de aankoop van Britse EC Harris in oktober 2011. Arcadis koopt zo 300 miljoen aan extra omzet bij.

De groei via overnames lijk urgenter nu Arcadis de groei op eigen kracht ziet tanen, zo bleek uit recente kwartaalcijfers. Zo blijft nog altijd de autonome groei van 1 procent beperkt en flink achter bij de doelstelling van 5 procent plus.

Analisten hadden gemiddeld op een autonome groei van 3 procent gerekend. Vergeleken met de autonome expansie van 2 procent in het eerste kwartaal is nu zelfs sprake van een teruggang.

Voor de Schotse topman Neil McArthur een probleem. Mogelijk dat hij enkele van zijn ambitieuze financiële doelen zal moeten temperen.

Negatieve koersreactie
Wel goed is de ontwikkeling van de operationele marge die in het tweede kwartaal een fraaie sprong maakte van 9,0 procent naar 10,3 procent, vooral door herstel op het Europese vaste land.

De markt was uitgegaan van een marge van 9,7 procent. Arcadis werd hier overigens wel geholpen door lagere herstructureringskosten in Europa.

Beleggers reageerden niettemin met een koersdaling van circa 5 procent bijzonder negatief op de berichtgeving van Arcadis.

En dat zit vooral ook in de outlook die het wereldwijd actieve concern geeft. Na een operationele netto winstgroei van 13 procent over de eerste jaarhelft, voorspeld Arcadis voor geheel het jaar een plus van 5-10 procent.

Dat zou neerkomen op een op resultaat van 116,7-122,2 miljoen euro, waar de gemiddelde analist rekende op een winstgroei van wel 17 procent tot circa 130 miljoen euro.

Dieper in de cijfers
Vooral op het gebied van milieu, met 31 procent van de omzet de grootste activiteit, zit het tegen. Bezien over de eerste jaarhelft is hier sprake van een krimp van 4 procent.

Dat speelt vooral in Noord-Amerika (37 procent van concernomzet) waar Arcadis last heeft van minder overheidsinvesteringen en grote concurrentie in de private sector.

Ook blijven hierdoor Amerikaanse wateropdrachten achter, al ziet Arcadis enige verbetering.

Net als in het eerste kwartaal bleef ook Zuid-Amerika achter vanwege zwakte in infrastructurele werken voor de mijnbouwsector. Dat werd in deze regio deels gecompenseerd door meer water- en milieu opdrachten.

Wel goed draait Arcadis wel goed in het Verenigd Koninkrijk en in de opkomende markten. Vooral in Azië en in het Midden-Oosten was sprake van een gezonde autonome ontwikkeling.

Vooruitzichten magertjes
Hoewel het orderboek dit jaar met 6 procent is aangedikt, waarvan 4 procent autonoom, blijven de groeivooruitzichten wat mager.

Alleen voor het segment gebouwen ziet Arcadis een sterke groei in de rest van het jaar. De groei bij Milieu blijft uit en datzelfde geldt voor infrastructuur, terwijl water een lage groei zal laten zien.

Doelen uit zicht
Het vergezicht dat het management gaf door enkele jaren terug het hoofdkantoor in Arnhem te verruilen voor een hoge toren aan de Amsterdamse Zuidas blijkt geen garantie voor succes.

De doelstelling voor de autonome groei van 5 procent of meer voor 2014-2016 lijkt onhaalbaar.

Het operationele margedoel van 11 procent plus is wel in zicht, maar ook daar is nog werk te verzetten.
McArthur wil verder expanderen in opkomende markten, maar dit aandeel is het afgelopen half jaar blijven steken op 26 procent.

Wellicht kan de nu aangekondigde overname Nederlands grootste ingenieursbureau op het groeipad houden.

LEES MEER:

25 april 2014

11 februari 2014

4 december 2013

23 oktober 2013

31 juli 2013

10 mei 2013

1 november 2012

Op de hoogte blijven?



Gerelateerde artikelen