VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Plots vertrek Cees Vermaas bij beursuitbater Euronext

Als topman van de Amsterdamse beurs moest Cees Vermaas bedrijven warm maken voor een beursnotering. Niet lang nadat moederbedrijf Euronext zelf naar de beurs trok, vertrekt Vermaas onverwachts bij de beursuitbater. Wellicht met een flinke vertrekregeling.

Precies zes weken was de 49-jarige Cees Vermaas bestuurder van het beursgenoteerde Euronext.

Op vrijdag 20 juni konden beleggers tijdens de eerste handelsdag voor het eerst handelen in aandelen van de beursuitbater. Anderhalve maand later, op vrijdag 1 augustus, bleek nabeurs uit een persbericht dat Vermaas ‘ontslag heeft genomen‘ en ‘per direct' opstapt.

Twee zinnen

Welgeteld twee zinnen weet Euronext in het persbericht aan het vertrek van een van zijn zeven bestuurders.

Een dergelijk abrupt vertrek van een bestuurder van een beursfonds, zonder opgaaf van reden, is betrekkelijk zeldzaam.

Naar de precieze reden voor zijn opstappen blijft het daarom nog gissen. Website FOW, gespecialiseerd in nieuws uit de optie- en futureswereld, meldt dat Vermaas de overstap maakt naar het in Londen gevestigde derivatenhandelsplatform Chicago Mercantile Exchange Europe, onderdeel van het Amerikaanse CME Group. Daar zou hij de nieuwe topman moeten worden.

Vertrekvergoeding
Vermaas lijkt uit eigen beweging op te stappen, maar het is mogelijk dat hij aanspraak kan maken op een vertrekregeling.

In het 378 pagina's tellend document dat Euronext ter gelegenheid van haar eigen beursgang twee maanden geleden publiceerde, blijkt dat Vermaas 24 maanden salaris meekrijgt, ruim 600 duizend euro, als zijn contract om wat voor reden dan ook wordt beëindigd.

Die contractuele vertrekregeling vindt volgens Euronext zijn oorsprong in een oud ‘sociaal plan'. In het emissieprospectus wordt gemeld dat dit sociale plan naar verwachting voor 1 januari 2015 zal worden veranderd.

Positief
Vermaas toonde zich tijdens zijn bewindsperiode steevast positief over de aantrekkingskracht van de Amsterdamse beurs en de aanwas van nieuwe bedrijven.

Begin 2011 zei hij in een interview met Dow Jones Nieuwsdienst bijvoorbeeld dat ‘de Amsterdamse beurs een prominente rol kan vervullen als aanjager van de Nederlandse economie'.

Daarvoor zei Vermaas ‘harder achter Nederlandse midden- en kleinbedrijven aan te gaan'.

De beurs moet ‘de kleine parels uit het midden- en kleinbedrijf aan zich binden', zo zei de Amsterdamse Euronext-baas destijds. Drieënhalf jaar later de balans opmakend, moet de conclusie zijn dat Vermaas daarin niet in is geslaagd.

Smoel

De overvolle pijplijn waarover Vermaas al jaren sprak, heeft nog niet geleid tot een hausse aan spannende en sprankelende beursgangen.

Dit jaar kwamen behalve zijn eigen Euronext verzekeraar Nationale Nederlandsen en chemisch distributeur IMCD naar Beursplein 5. Het Franse telecombedrijf Altice kreeg in Amsterdam een tweede notering.

De lijst met vertrekkers is vele malen langer. Apotheekketen Mediq, koffieproducent DE Master Blenders, kabelmaker Draka of detacheerder TMC. Allemaal werden ze van de beurs geplukt. HES Beheer en Ziggo staan bovendien op de drempel van een bestaan in de luwte.

In ongeveer tien jaar tijd is het aantal beursfondsen door overnames en faillissementen per saldo grofweg gehalveerd tot zo'n 125 nu.